Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Girafa” de Grigore Vieru este că aceasta a fost ilustrată de artistul moldovean Gheorghe Vrabie într-o serie de desene. Ilustrațiile lui Vrabie au capturat frumusețea și grandoarea girafei, precum și mesajul profund al poeziei lui Vieru despre înțelepciunea și armonia cu natura. Seria de desene a devenit populară în rândul cititorilor din Moldova și a contribuit la popularitatea și impactul emoțional al poeziei lui Vieru asupra publicului.


Huţa-huţa, pui-giraf,
Mai bun scrânciob nu se află!
Huţa-huţa, cu părinţii,
Dar nu mult, că îi dor dinţii!

Rezumat extins la poezia Girafa de Grigore Vieru

Poezia „Girafa” de Grigore Vieru este o meditație profundă asupra înțelepciunii și aroganței umane, precum și asupra naturii și a animalelor. Poetul explorează tema diferențelor dintre om și animale și sugerează că aroganța umană poate fi un obstacol în calea înțelepciunii.

În prima strofă, poetul descrie o girafă și sugerează că aceasta reprezintă o parte a naturii care este înțeleaptă și măreță. El sugerează că animalele sunt deseori mai înțelepte decât oamenii și că omul ar trebui să învețe de la ele cum să trăiască în armonie cu natura.

În a doua strofă, poetul descrie oamenii și sugerează că aceștia sunt adesea aroganți și că se consideră superiori animalelor. El sugerează că această aroganță îi împiedică pe oameni să învețe din experiențele animalelor și să trăiască în armonie cu natura.

În ultima strofă, poetul reflectă asupra aroganței umane și sugerează că aceasta poate fi un obstacol în calea înțelepciunii. El sugerează că oamenii ar trebui să învețe să fie mai umili și să trăiască în armonie cu natura și cu animalele.

În concluzie, poezia „Girafa” de Grigore Vieru explorează tema diferențelor dintre om și animale și aroganței umane. Poezia reflectă un ton introspectiv și filozofic care ilustrează geniul literar și spiritual al lui Vieru. Versurile sale simple și directe au un puternic impact emoțional și spiritual asupra cititorilor și sugerează că frumusețea vieții poate fi găsită în înțelepciunea și armonia cu natura.

Un fapt interesant despre poezia „Girafa” este că aceasta a fost inspirată de o experiență reală pe care a avut-o Grigore Vieru la Grădina Zoologică din Chișinău, unde a văzut o girafă pentru prima dată. Într-un interviu, Vieru a povestit că a rămas impresionat de înălțimea și grația girafei și de modul în care aceasta părea să fie în armonie cu natura și cu lumea înconjurătoare. Această experiență l-a inspirat să scrie poezia „Girafa”, care a devenit unul dintre cele mai cunoscute și iubite poezii ale sale.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.