vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Gerul” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost una dintre primele poezii scrise de poet în limba română, în timp ce se afla în căutarea unei identități culturale și lingvistice pentru poporul român.

De-a lungul carierei sale, Alecsandri a devenit un important promotor al limbii române și al culturii naționale, iar poeziile sale au jucat un rol important în dezvoltarea literaturii române moderne. Poezia „Gerul” a fost un exemplu important al talentului lui Alecsandri și a devenit o lucrare lirică valoroasă pentru literatura română.


Gerul aspru şi sălbatic strânge-n braţe-i cu jelire
Neagra luncă de pe vale care zace-n amorţire;
El ca pe-o mireasă moartă o încunună înspre zori
C-un văl alb de promoroacă şi cu ţurţuri lucitori.
 
Gerul vine de la munte, la fereastră se opreşte
Şi, privind la focul vesel care-n sobe străluceşte,
El depune flori de iarnă pe cristalul îngheţat,
Crini şi roze de zăpadă ce cu drag le-a sărutat.
 
Gerul face cu-o suflare pod de gheaţă între maluri,
Pune streşinilor casei o ghirlandă de cristaluri,
Iar pe feţe de copile înfloreşte trandafiri,
Să ne-aducă viu aminte de-ale verii înfloriri.
 
Gerul dă aripi de vultur cailor în spumegare
Ce se-ntrec pe câmpul luciu, scoţând aburi lungi pe nare.
O! tu, gerule năprasnic, vin’, îndeamnă calul meu
Să mă poarte ca săgeata unde el ştie, şi eu!

Rezumat extins la poezia Gerul de Vasile Alecsandri

Poezia „Gerul” de Vasile Alecsandri este o creație lirică în care poetul descrie iarna și efectul ei asupra naturii și oamenilor. Prin intermediul versurilor sale, poetul reușește să creeze o imagine vividă a peisajului înzăpezit și a trăirilor oamenilor în timpul iernii.

Poezia începe cu descrierea naturii în timpul iernii, subliniind frumusețea peisajului acoperit de zăpadă și efectul său asupra vegetației și a animalelor. De-a lungul poeziei, poetul evocă apoi trăirile oamenilor în timpul iernii, precum frigul, lipsa de hrană și pericolele naturii.

În partea a doua a poeziei, Alecsandri descrie modul în care oamenii se pregătesc pentru iarnă și încearcă să facă față frigului și pericolelor sale. Poetul subliniază importanța solidarității și a ajutorului reciproc în timpul iernii, iar prin intermediul versurilor sale reușește să creeze o imagine a comunității care se ajută și se protejează reciproc.

În final, poetul exprimă speranța că iarna va lua sfârșit și că primăvara va veni cu bucurie și speranță. În acest sens, poezia poate fi interpretată ca o metaforă a ciclului vieții, cu iarna reprezentând perioada dificilă și primăvara reprezentând renăscerea și speranța.

Prin intermediul acestei poezii, Vasile Alecsandri reușește să transmită frumusețea și dificultățile iernii, dar și importanța solidarității și a ajutorului reciproc în fața pericolelor naturii. Poezia poate fi interpretată și ca o reflectare a ciclului vieții, cu iarna reprezentând perioada dificilă și primăvara reprezentând renăscerea și speranța.

Faptul divers despre poezia „Gerul” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost compusă în anul 1863, în timp ce poetul se afla în căutarea unui echilibru între viața sa agitată din capitală și dragostea sa pentru natură. Poezia a devenit o lucrare lirică valoroasă pentru literatura română și un simbol al frumuseții și dificultăților iernii și al importanței solidarității și ajutorului reciproc în fața pericolelor naturii.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.