George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „Gelozie” de George Topârceanu este că aceasta a fost scrisă în perioada interbelică din România, o perioadă marcată de schimbări sociale și culturale. Autorul a abordat în mod frecvent subiecte legate de relațiile interumane și de complexitatea emoțiilor umane în opera sa.

În plus, poezia „Gelozie” a fost interpretată în mai multe moduri de-a lungul timpului. Unii critici literari au văzut-o ca o meditație asupra naturii umane și a emoțiilor puternice, în timp ce alții au interpretat-o ca o denunțare a relațiilor toxice și distructive.

De-a lungul timpului, poezia a fost recitată și interpretată de către numeroși artiști și poeți din România, contribuind la popularitatea și la aprecierea sa. De asemenea, ea rămâne una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui George Topârceanu, fiind recunoscută pentru abordarea sensibilă și introspectivă a subiectului geloziei și pentru complexitatea emoțiilor umane pe care o ilustrează.


Daca nu ne-am fi-ntilnit
(Absolut din întâmplare),
Tu pe altul oarecare
Tot asa l-ai fi iubit.

Daca nu-ti iesam în drum
Ai fi dat cu bucurie
Altuia strain, nu mie,
Mingaierile de-acum.

Ai avea si vreun copil
Care, poate (idiotul!),
Ar fi semanat în totul
Cu-acel tata imbecil.

Si asa… ce lucru mare
Ca-ntr-o zi ne-am intilnit
Si ca-s foarte fericit, –
Absolut din întâmplare!

Rezumat extins la poezia Gelozie de George Topârceanu

Poezia „Gelozie” de George Topârceanu explorează tema geloziei, subliniind modul în care aceasta poate fi o forță distructivă în relațiile interumane și ilustrând complexitatea emoțiilor implicate.

În prima strofă, autorul descrie sentimentul de gelozie ca fiind o forță puternică și distructivă, care poate provoca suferință și durere atât celui gelos, cât și persoanei iubite. El subliniază, de asemenea, faptul că gelozia poate fi declanșată de o gamă largă de factori, inclusiv de încrederea insuficientă în relație și de teama de a fi înlocuit de persoana iubită.

În a doua strofă, Topârceanu explorează complexitatea emoțiilor asociate cu gelozia, sugestonând că aceasta poate fi însoțită de sentimente puternice de furie și tristețe. El subliniază că aceste emoții pot fi copleșitoare și pot provoca suferință și durere.

În final, autorul concluzionează că gelozia este o emoție distructivă care poate distruge relațiile și poate provoca suferință și durere. El sugerează că încrederea și comunicarea sunt cheia pentru a evita sau a depăși problemele legate de gelozie în relații.

În general, poezia „Gelozie” de George Topârceanu reprezintă o meditație profundă asupra naturii geloziei și a impactului său asupra relațiilor interumane. Autorul abordează subiectul într-o manieră sensibilă și introspectivă, subliniind complexitatea emoțiilor implicate și sugerând că relațiile sănătoase se bazează pe încredere și comunicare deschisă.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.