George Cosbuc

Poezia „Gazel II” de George Coșbuc este un exemplu al genului liric „gazel”, care are origine arabă și persană și se caracterizează prin evocarea sentimentelor de dragoste și iubire. Această poezie face parte din volumul „Gazele și alte poezii”, publicat în 1904, care conține 50 de gazeluri scrise într-un stil simplu și expresiv, inspirate din natură, iubire și tradiția populară. Poetul folosește de multe ori imagini poetice și metafore pentru a transmite o emoție sau a crea o atmosferă.


Picurii cu strop de strop
Fac al mărilor potop-
 
Zilnic câte-un spic adună
Şi-n curând tu ai un snop.
 
Mergi încet şi las’ s-alerge
Alţii cât or vrea-n galop.
 
Fii stejar, să creşti în lături,
Nu înalt şi slab, un plop.
 
Nu uita trăind de corbul
Şi de vulpea lui Esop.
 
Dacă eşti cinstit, n-ai teamă
De duşman, de-ar fi ciclop.
 
Fă cât poţi, şi las’ să râdă
Cei ce sar viaţa-n hop.
 
Iar de n-are scop viaţa,
Fă să aibă clipa scop.

Rezumat extins la poezia Gazel II de George Coşbuc

„Gazel II” este o poezie de George Coșbuc, publicată pentru prima dată în anul 1907 în revista „Convorbiri Literare”. Poezia face parte din ciclul de poezii orientale, fiind inspirată din literatura arabă și persană.

Poezia are o formă specifică gazelului, un gen literar arab în care poetul exprimă, de obicei, sentimente de dragoste sau filozofice. În „Gazel II”, George Coșbuc descrie frumusețea unei femei pe care o iubește și compară ochii ei cu doi fluturi.

În prima strofă, poetul își exprimă admirația față de frumusețea femeii și îi compară ochii cu doi fluturi care zboară în jurul ei. În a doua strofă, el se plânge că nu poate fi alături de ea și se descrie ca un om chinuit de dorința de a fi lângă ea. În final, poetul își exprimă speranța că se va reîntâlni cu iubita sa și îi promite că va fi mereu devotat ei.

Poezia este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale lui George Coșbuc, fiind considerată o capodoperă a poeziei sale. Ea reflectă talentul și abilitățile poetice ale autorului în a crea imagini frumoase și expresive cu ajutorul cuvintelor.

În general, poeziile lui George Coșbuc sunt caracterizate prin naturalețe și simplitate, dar și prin sensibilitatea lor. El a fost un poet popular, care a reușit să creeze poezii care să vorbească direct la inima cititorilor, cu un limbaj simplu și accesibil.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia

Ce influenta a avut poezia Gazel II de George Coşbuc

„Gazel II” de George Coșbuc nu este una dintre cele mai cunoscute sau influente poezii ale autorului. Cu toate acestea, ea reflectă stilul său romantic și adorația pentru natură și frumusețea feminină. Chiar dacă nu a avut un impact semnificativ asupra literaturii române, poezia poate fi apreciată ca o expresie a sensibilității lui Coșbuc și a abordării sale romantice în creațiile sale literare.