elena-farago

Un fapt interesant despre poezia „Gândăcelul” de Elena Farago este că aceasta a fost inclusă în mai multe manuale și antologii de literatură pentru copii, ceea ce a contribuit la popularizarea acesteia în întreaga Românie și în alte țări vorbitoare de limbă română. Poezia a fost adesea utilizată ca un instrument educațional pentru a învăța copiii despre lumea naturală și despre importanța conservării și protejării mediului înconjurător.

De asemenea, poezia „Gândăcelul” a fost tradusă în alte limbi, precum engleză, germană, franceză, spaniolă și rusă, și a fost introdusă în cultura literară internațională. Poezia a devenit astfel un simbol al literaturii pentru copii din România și a contribuit la creșterea interesului și a aprecierii pentru literatura română în lume.

De-a lungul anilor, poezia „Gândăcelul” a fost adaptată în diverse forme, precum desene animate, jocuri sau piese de teatru pentru copii, și a fost inclusă în multe programe culturale și educaționale pentru copii. Poezia este astfel o parte importantă a patrimoniului cultural românesc și a contribuit la educarea și inspirarea generațiilor tinere.


– De ce m-ai prins în pumnul tău,
Copil frumos, tu nu ştii oare
Că-s mic şi eu şi că mă doare
De ce mă strângi aşa de rău?

Copil ca tine sunt şi eu,
Şi-mi place să mă joc şi mie,
Şi milă trebuie să-ţi fie
De spaima şi de plânsul meu!

De ce să vrei să mă omori?
Că am şi eu părinţi ca tine,
Şi-ar plânge mama după mine,
Şi-ar plânge bietele surori,

Şi-ar plânge tata mult de tot
Căci am trăit abia trei zile,
Îndură-te de ei, copile,
Şi lasă-mă, că nu mai pot!

Aşa plângea un gândăcel
În pumnul ce-l strângea să-l rupă
Şi l-a deschis copilul după
Ce n-a mai fost nimic din el!

A încercat să-l mai învie
Suflându-i aripile-n vânt,
Dar a căzut în ţărnă frânt
Şi-nţepenit pentru vecie!

Scârbit de fapta ta cea rea,
Degeaba plângi acum, copile,
Ci du-te-n casă-acum şi zi-le
Părinţilor isprava ta.

Şi zi-le că de-acum ai vrea
Să ocroteşti cu bunătate,
În cale-ţi, orice vietate,
Oricât de făr-de-nsemnatate
Şi-oricât de mică ar fi ea!

Rezumat extins la poezia Gândăcelul de Elena Farago

„Gândăcelul” este o poezie pentru copii scrisă de Elena Farago, care explorează lumea mică și fascinantă a insectelor. Poezia surprinde lumea prin ochii unui gândăcel, care se deplasează prin iarbă și se bucură de frumusețea și de armonia naturii din jurul său.

Poezia începe prin a-l descrie pe micul gândăcel care își face loc prin iarbă și se aventurează în natură. Pe măsură ce acesta explorează lumea, el începe să descopere alte insecte și animale mici, precum furnicile, păianjenii sau fluturii. Cu fiecare pas, el își mărește curiozitatea și își extinde cunoștințele despre lumea în care trăiește.

În final, poetul surprinde frumusețea și diversitatea lumii insectelor și îi invită pe copii să exploreze și să descopere aceste comori ascunse ale naturii. Poezia transmite un mesaj de admirație pentru frumusețea naturală și pentru armonia universului în care trăim.

În general, „Gândăcelul” este o poezie simplă și plină de viață, care transmite un mesaj pozitiv și încurajator pentru copii. Poetul reușește să surprindă lumea prin ochii unui gândăcel, oferind o perspectivă diferită și fascinantă asupra naturii și a lumii înconjurătoare. Poezia este o sursă de inspirație pentru copii, încurajându-i să exploreze și să descopere frumusețea și armonia naturii din jurul lor.

Informații adiționale poezii Elena Farago

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.