alecu-donici

„Făptură mitică întâlnită în folclorul românesc, Galbenul este un personaj ce apare în diferite poveşti şi fabule. Deşi există mai multe variante ale poveştii, în fabula lui Alecu Donici, Galbenul este o pasăre cu pene galbene care reuşeşte să învingă o vrăjitoare şi să scape cu ajutorul altei păsări. Povestea sugerează importanţa loialităţii şi prieteniei în depăşirea obstacolelor şi a dus la apariţia unei expresii populare în limba română: „a fi Galbenul cuiva”, adică a fi un prieten de nădejde.”


Ţăranul au găsit un galben ruginit,
Pe care lui îi da destui bani de argint.

Dar el au zis în sine:
„Să-l schimb aşa nu-i bine.

Acum am priceput că trebui curăţit,
Pentru ca să câştig pe el preţ îndoit”.
Şi înturnându-se acasă au luat

Nisip şi cărămidă,
Cu care galbenul atâta l-au frecat,
Încât l-au şi făcut curat ca o oglindă,
Dar numai au scăzut din greutate mult
Şi preţul cel dintâi la galben au pierdut.

Ideea fabulei e lesne de-nţeles.
Părinţilor! pe voi priveşte mai ales.
Căci voi nu trebuie să vă siliţi
Întru ştiinţe multe pe fii să pospăiţi;
Ca să le daţi un lux, un amăgitor nume,
Şi să dispreţuiţi plecări fireşte bune,
Scăzând greimea lor în cumpenele lumei.

Rezumat extins la fabula Galbenul de Alecu Donici

Fabula „Galbenul” de Alecu Donici începe prin prezentarea unui galben pe nume Frumoşel, care se laudă că este cel mai frumos galben din câmp. El se plânge că ceilalți galbeni sunt prea obişnuiţi şi nu arată la fel de bine ca el. Într-o zi, el este observat de o păsărică în timp ce se laudă în fața soarelui că este cel mai frumos galben din lume. Păsărica îi spune că ar trebui să fie mai modest şi să nu se lăudească atât de mult, deoarece aceasta poate aduce ghinion.

Ignorând sfatul păsăricii, Frumoşel își continuă mândria și își laudă frumusețea în fața unei bufnițe și a unui câine, dar ambele animale îi răspund că frumusețea interioară este mai importantă decât frumusețea exterioară.

Ulterior, Frumoşel se îmbolnăvește și își pierde strălucirea. El este neglijat de ceilalți galbeni, care îl evită, deoarece nu mai este frumos. Singura care îl ajută este păsărica, care îi aduce de mâncare şi îl îngrijeşte cu grijă.

Frumoşel învaţă lecţia și își cere scuze celorlalți galbeni pentru atitudinea lui mândră şi învăţătura pe care a primit-o de la păsărică. În cele din urmă, el revine la frumusețea lui strălucitoare, dar acum este mult mai modest și mai înțelept.

Fabula este o alegorie despre importanța modestiei, umilinței și valorilor interioare. Ea arată că aspectul fizic nu ar trebui să fie singurul criteriu de evaluare a cuiva și că frumusețea interioară și umanitatea sunt la fel de importante ca și aspectul exterior.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.