Una dintre cele mai interesante aspecte ale fabulei „Gaița împodobită cu pene de Păun” este modul în care La Fontaine critică obsesia oamenilor pentru aparențe și tendința lor de a se lăsa influențați de impresii superficiale. În această fabulă, gaița este lăudată și admirată pentru aspectul său frumos, dar în realitate ea este o pasăre obișnuită și simplă. Această fabulă ne amintește să nu judecăm oamenii și lucrurile doar după aparențe, ci să căutăm adevărata valoare și calitate dincolo de suprafață.
O lecție pe care o putem învăța din fabula „Gaița împodobită cu pene de păun” este să fim atenți la superficialitatea aparențelor și să nu ne lăsăm păcăliți de acestea. De asemenea, fabula ilustrează și ideea că încercarea de a te afișa cu ceva ce nu îți aparține și care nu te reprezintă poate avea consecințe neplăcute.
O Gaiţă din cele mai viclene
Văzând un biet Păun ce năpârlea,
S-a-mpodobit degrabă cu mândrele lui pene
Şi printre alţi păuni se fudulea.
Recunoscând-o însă nu ştiu cine,
Ce huiduială,
Ce ciocăneală,
Ce zeflemeli şi ce ruşine!
Şi, jumulită bine, când se întoarce iară
La gaiţe, şi ele o dau pe uşă-afară.
Mai sunt şi astăzi, din păcate,
Şi printre noi asemenea eroi;
Eu, însă, ţin să nu vorbesc de voi,
Plagiatori cu pene-mprumutate!
Rezumat extins la fabula Gaiţa împodobită cu pene de Păun de La Fontaine
Fabula „Gaiţa împodobită cu pene de Păun” de La Fontaine spune povestea unei găini care admirând frumusețea păunilor și-a dorit să arate ca ei. Pentru aceasta, a hotărât să împrumute pene de la un păun și să le folosească pentru a se împodobi și a arăta la fel de frumoasă ca ei. Cu toate acestea, ceilalți păsări, inclusiv păunul, au râs de ea și au dezaprobato că și-a pierdut identitatea și a încercat să fie altcineva.
În cele din urmă, găina învață că trebuie să-și accepte propria frumusețe și să nu încerce să fie ca alții pentru a fi apreciată. Ea își dă seama că și găinile pot fi frumoase și valoroase în felul lor și se bucură din nou de viața sa de găină, acceptându-și propria identitate și valorându-se pe sine.
Această fabulă transmite un mesaj important despre acceptarea de sine și înțelegerea faptului că fiecare persoană are propria frumusețe și valoare, și că nu trebuie să încerce să fie ca alții pentru a fi apreciați.
Informatii aditionale Jean de la Fontain
Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.
Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.