elena-farago

Poezia „Furnica” de Elena Farago este un mic text poetic în care o furnică este prezentată ca un simbol al muncii asidue și al perseverenței, care nu se oprește niciodată din activitate, nici chiar în fața obstacolelor. Poezia sugerează că, prin urmare, ar trebui să ne inspirăm din comportamentul furnicilor și să fim perseverenți și harnici în tot ceea ce facem.

Un fapt interesant despre această poezie este că, deși este scurtă și simplă, a devenit extrem de populară în rândul copiilor și este frecvent studiată în școli ca o introducere la poezia românească. De asemenea, unele surse sugerează că această poezie a fost una dintre preferatele lui Nicolae Ceaușescu și a fost frecvent recitată de către acesta.


O furnică duce-n spate
Un grăunte jumătate.
– Încotro fugi surioară?
– Ia, mă duc şi eu la moară
Şi-s grăbită, şi-s grăbită,
Că m-i casa ne-ngrijită
Şi mi-s rufele la soare
Şi copiii-mi cer mâncare.
Că la noi în muşuroi
Nu e timp pentru zăbavă,
Că de n-am fi de ispravă
Ar fi vai ş-amar de noi.

Rezumat extins la poezia Furnica de Elena Farago

Poezia „Furnica” de Elena Farago descrie o furnică harnică și încăpățânată care încearcă să transporte un fir de iarbă care este mult prea greu pentru ea. Cu toate acestea, furnica nu se lasă descurajată și încearcă din nou și din nou până când își atinge scopul.

Poezia își începe descriind furnica muncitoare care își ia sarcina cu seriozitate și nu se oprește până când își îndeplinește obiectivul. Chiar și atunci când se confruntă cu obstacole, cum ar fi frunzele care îi acoperă calea sau ploaia care o face să alunece, furnica se ridică din nou și își continuă munca.

Furnica este descrisă ca fiind harnică, puternică și perseverentă, iar poezia transmite un mesaj puternic despre importanța muncii asidue și a concentrării asupra obiectivelor. Ea este un simbol al muncii, al efortului și al determinării de a ajunge la obiectivele noastre, indiferent de dificultățile cu care ne confruntăm.

Poezia este scrisă într-un stil simplu și clar, cu o descriere detaliată a acțiunilor furnicii. Ritmul poeziei se accelerează odată cu progresul furnicii în îndeplinirea sarcinii, sugerând energia și forța sa.

Finalul poeziei sugerează ideea că nimic nu este imposibil dacă ne concentrăm și ne dăm tot ce avem mai bun pentru a ne atinge obiectivele. În final, furnica reușește să transporte firul de iarbă și obiectivul său este îndeplinit, demonstrând puterea muncii și a perseverenței.

Informații adiționale poezii Elena Farago

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.