ivan-kralov basme online

Un fapt interesant despre fabula „Frunzele și rădăcina” este că aceasta reflectă preocupările filozofice ale lui Ivan Krâlov. Krâlov a fost interesat de tema umilinței și a modestiei, iar aceste idei se regăsesc în multe dintre scrierile sale, inclusiv în această fabulă.

De asemenea, fabula a fost adaptată în diferite forme, inclusiv într-o versiune animată pentru copii intitulată „Frunzele și rădăcina” în 1981. Această adaptare a ajutat la popularizarea fabulei și la promovarea valorilor empaticii și umilinței în rândul copiilor.

În plus, fabula „Frunzele și rădăcina” a inspirat multe alte lucrări de artă, inclusiv poezii, picturi și ilustrații. Această fabulă a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite lucrări ale lui Ivan Krâlov, datorită mesajului său puternic despre empatie și umilință.

În concluzie, fabula „Frunzele și rădăcina” este o poveste cu o morală importantă despre acțiunile noastre și cum acestea pot afecta alte persoane, și despre importanța de a fi empatici și de a ne păstra umilința. Aceasta a inspirat multe alte lucrări de artă și a devenit una dintre cele mai populare lucrări ale lui Ivan Krâlov.


Într-o zi de primăvară, frumoasă şi seninată,
Frunzele verzi a pădurii, umbrind o costişă toată,
Au început cu zefirii într-acest chip să şoptească
Şi să fălească
A lor desime tufoasă
Şi umbroasă,
Zicând: „Au nu noi suntem podoaba a văilor ce umbrim,
Au nu cu noi şi copacul îi falnic şi învăscut,
Îi răsfăţat şi plăcut?

Apoi de ne lăudăm, noi nici că păcătuim,
Căci arborul făr’ de noi, gol, nimic nu însemnează;
Şi tot noi umbrim păstorul,
Şi sub ale noastre poale odihneşte călătorul,
Şi a fecioarelor horă sub noi cântă şi săltează,
Iar dimineaţa şi sara fragede privighetori
La noi vin de desfătează
Şi primăvara serbează.
Pân’ şi însuşi voi, zefirii, uşori şi nestătători,
Şuguiţi cu noi neîncetat”…
Atunci glas cu umilinţă de sub pământ le-au răspuns:
„Voi, frunzelor, aţi uitat
Nouă să ne mulţumiţi că vă aflaţi colo sus.”
Deci frunzele, foşnind groaznic, au întrebat cu glas
mare:

„Cine este-acolo, oare,
Cu noi de se potriveşte
Şi cu obrăznicie grăieşte?”
„Noi suntem aciea care în întuneric trăim
Şi scurmăm pământul negru, pentru ca să vă hrănim.
Au voi pe noi nu ne ştiţi,
Că noi suntem rădăcina copacilor răsfăţaţi,
Şi înalţi,
Pe care voi înverziţi?

Deci să vă fie de bine al vostru trai cu trufie,
Că natura au vrut să ne osebească,
Ca frunza în toată vara alta din nou să-nverzească,
Spre trecătoarea podoabă.
Pierind însă rădăcina, vă uscaţi şi voi pe loc,
Şi tot arborul atuncea nu este de altă treabă
Decât numai pentru foc.”
Fabula de la sine
Se-nţelege bine,
Făr-a fi tâlcuită de mine.

Rezumat extins la fabula Frunzele și rădăcina de Ivan Krâlov

Fabula „Frunzele și rădăcina” scrisă de Ivan Krâlov este o poveste despre cum acțiunile noastre pot afecta și alte persoane și cum putem învăța să fim empatici și să ne păstrăm umilința.

În fabulă, un copac se plânge de durerea provocată de frunzele sale, deoarece acestea se agită și îl fac să se simtă rănit. După ce copacul îi cere frunzelor să înceteze, ele îi răspund că se mișcă doar pentru a-l proteja de vânt și de alte elemente naturale, astfel încât să își poată păstra rădăcinile puternice și sănătoase.

Moralitatea fabulei este că acțiunile noastre pot afecta și alte persoane, chiar și atunci când nu ne dăm seama de asta. Fabula ne învață să fim empatici și să încercăm să înțelegem punctul de vedere al celorlalți, înainte de a judeca și de a acționa într-un mod care ar putea răni alte persoane.

Fabula subliniază, de asemenea, importanța de a ne păstra umilința și de a recunoaște că toți avem nevoie de ajutor și de sprijinul celor din jurul nostru.

În general, fabula „Frunzele și rădăcina” ne învață să fim empatici și să ne păstrăm umilința, și să fim atenți la acțiunile noastre și cum acestea pot afecta alte persoane.

Un fapt interesant despre această fabulă este că a fost publicată pentru prima dată în 1809 și a devenit una dintre cele mai populare lucrări ale lui Ivan Krâlov. Aceasta a fost adaptată în diferite forme, inclusiv într-o versiune animată pentru copii intitulată „Frunzele și rădăcina” în 1981.

În concluzie, fabula „Frunzele și rădăcina” este o poveste cu o morală importantă despre empatică și umilință, și despre importanța de a fi atenți la acțiunile noastre și cum acestea pot afecta alte persoane. Aceasta poate fi o lecție valoroasă pentru copii și adulți și poate ajuta la promovarea unei atitudini pozitive și a unei stări mentale sănătoase în societate.

Informatii aditionale despre Ivan Krâlov

Fabulistul rus Krylov Ivan Andreevici a fost o persoană destul de versatilă, a fost poet și a participat la publicarea revistelor satirice și educaționale. Mai presus de toate, era cunoscut tocmai ca un fabulist, care în întreaga sa viață a scris 9 culegeri de fabule, al căror număr total a fost de 236 de lucrări precum: Maimuță și ochelari, Doi porumbei, Elefant și pug, Cvartet, Lebăda, Știuca și Racul, Pisica și Bucătarul, Libelula si furnica.