Un fapt divers interesant despre poezia „Frunză verde de piperi” de Vasile Alecsandri este că aceasta face parte din ciclul de poezii romantice intitulat „Doine și lacrimioare”, publicat pentru prima dată în 1853.
Ciclul este compus dintr-o serie de poezii de dragoste, inspirate din folclorul românesc și din tradiția poeziei lirice a poporului român. De asemenea, poezia „Frunză verde de piperi” a fost interpretată de mai mulți artiști, printre care se numără și interpreta de muzică populară Maria Tănase, care i-a dat o faimă și mai mare.
„Frunză verde de piperi,
Haide, puică, în deal la peri
Să te-ntreb ce-ai făcut ieri?”
„Am dat apă de neferi;
Am dat apă de spălat,
Buze dulci de sărutat”.
„Şi la mine n-ai gândit?
De păcat nu te-ai ferit?”
„Decât sfântă c-un mişel,
Mai bine c-un voinicel.
Rezumat extins la poezia Frunză verde de piperi de Vasile Alecsandri
Poezia „Frunză verde de piperi” de Vasile Alecsandri este o poezie romantică, ce descrie dragostea și dorul de persoana iubită.
În prima strofă, poetul descrie o frunză verde de piperi, pe care o vede în fața sa. Aceasta îi amintește de persoana iubită și de frumusețea sa, care îl înfioară și îl încântă. El își exprimă dorul și dorința de a fi lângă aceasta, pentru a-i putea arăta dragostea sa.
În a doua strofă, poetul își imaginează cum ar fi să se afle în preajma persoanei iubite. El evocă imaginea unei grădini cu flori și cu o fântână de cristal, unde se află împreună cu aceasta. El își exprimă sentimentele de iubire și admirație față de frumusețea și puritatea ei.
În a treia strofă, poetul descrie sentimentele de neliniște și tristețe pe care le simte atunci când nu este lângă persoana iubită. El își exprimă dorul de a-i simți prezența și de a-i auzi glasul. El simte că sufletul său este pustiu fără aceasta și își dorește să se afle mereu lângă ea.
În ultima strofă, poetul se gândește la fericirea pe care i-ar aduce-o împărtășirea sentimentelor sale cu persoana iubită. El își dorește să fie mereu lângă aceasta și să-i poată arăta cât de mult o iubește. El simte că, atâta timp cât se află alături de ea, va fi mereu fericit.
În concluzie, poezia „Frunză verde de piperi” de Vasile Alecsandri este o creație poetică romantică, ce exprimă dragostea și dorul de persoana iubită. Prin intermediul imaginilor și metaforelor utilizate, poetul reușește să transmită cu sensibilitate și delicatețe sentimentele complexe ale iubirii și să ofere o imagine vie și frumoasă a acesteia.
Informații adiționale despre Vasile Alecsandri
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.
Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.
Ce influenta a avut poezia Frunză verde de piperi de Vasile Alecsandri
Poezia „Frunză verde de piperi” de Vasile Alecsandri nu este o operă cunoscută sau recunoscută în literatura română. Este posibil să fie o lucrare mai puțin cunoscută sau să nu aibă o influență semnificativă în literatură. Vasile Alecsandri este cunoscut în principal pentru alte poezii și opere literare, cum ar fi „Miorița” sau „Doine și Lăcrămioare”, care au avut un impact semnificativ asupra literaturii române și culturii naționale.