vasile-alecsandri

Un fapt divers interesant despre poezia „Frumoasă copiliță” de Vasile Alecsandri este acela că ea a fost pusă pe muzică și a devenit un cântec popular în România. Melodia a fost compusă de compozitorul român George Grigoriu și a fost interpretată de mulți artiști de-a lungul anilor, devenind una dintre cele mai cunoscute și iubite melodii populare din țară.

Cântecul a păstrat frumusețea și simplitatea poeziei originale, iar muzica a adăugat o dimensiune emoțională și expresivă suplimentară, ceea ce a făcut ca această operă poetică să fie și mai iubită de publicul român.


Frumoasă copiliţă!
Spune-mi de unde vii
Cu zâmbet pe guriţă,
Cu mândri ochi şi vii?
 
Ce înger mult ferice
Din ceruri te-a adus
Şi pe pământ aice
Străină te-a depus?
 
Tu eşti o nălucire,
Un farmec aurit,
Un vis de fericire,
Un înger de slăvit!
 
Din cer eşti o minune,
Şi dulce-i glasul tău
Ca sfânta rugăciune
Când bate ceasul rău!

Rezumat extins la poezia Frumoasă copiliţă de Vasile Alecsandri

Poezia „Frumoasă copiliță” de Vasile Alecsandri este o operă poetică de mare valoare a literaturii românești. Publicată pentru prima dată în anul 1852, aceasta reprezintă un omagiu adus frumuseții femeilor și simbolizează iubirea, pasiunea și perfecțiunea.

În poezie, autorul descrie frumusețea unei copilițe, prin intermediul unor metafore și comparații cu natura și cu lucrurile sublime. El își exprimă admirația pentru frumusețea ei, sugerând că aceasta este fără cusur și că nu poate fi comparată cu nimic din lumea aceasta.

Autorul utilizează o serie de imagini pentru a sublinia frumusețea femeii: compară obrajii ei cu trandafiri roșii, buzele cu petale de trandafir, ochii cu stelele, iar parul cu mătasea. El face apel la toate simțurile, descrisând textura pielii, aroma parfumului și sunetul vocii acestei femei.

În final, autorul încheie poezia cu un apel către copiliță de a-și răspândi frumusețea prin lume și a deveni un model pentru alte femei. În acest sens, poezia poate fi considerată o meditație asupra frumuseții și a importanței acesteia în viața umană.

În concluzie, poezia „Frumoasă copiliță” de Vasile Alecsandri este o lucrare poetică magnifică și un elogiu la adresa frumuseții femeii. Prin intermediul metaforelor și comparațiilor subtile, autorul reușește să sugereze perfecțiunea și unicitatea frumuseții femeii și să creeze o imagine poetică a acesteia care va rămâne întipărită în mintea cititorilor.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.