Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt interesant despre poezia „Frageda” de Tudor Arghezi este că aceasta este considerată una dintre cele mai reprezentative și apreciate poezii ale autorului. Arghezi este unul dintre cei mai importanți poeți români din secolul XX, iar „Frageda” este una dintre operele sale emblematice.

Poezia „Frageda” este cunoscută pentru limbajul său poetic plin de metafore și simboluri. În ea, Arghezi descrie frumusețea și fragilitatea unei femei tinere și sugerează trecerea inexorabilă a timpului. Această poezie este adesea interpretată ca o meditație asupra efemerității vieții și a frumuseții trecătoare.

Versurile lui Arghezi în „Frageda” dezvăluie abilitatea sa de a transmite emoții și imagini puternice prin intermediul poeziei. Aceasta reprezintă o capodoperă literară care a rămas în conștiința colectivă ca un exemplu de exprimare poetică profundă și emoțională.


Nu îi fie de deochi,
Ce frumoasă-i fără ochi!
Tivul pleoapelor se coase-n
Ferfeniţe de mătase.

De când s-a uitat în stele
I s-a prins bezna de ele.
Dintr-un lunecuş cu pana
I s-a-ncondeiat sprânceana.
E tot pana care scrie
Fluturii din păpădie.
A luat gura ei tipar
Parcă de la nenufar:
Ce i-a spus visul ascuns,
De-a şoptit şi i-a răspuns?
Nu ş’cu cine seamănă
Că îi pare geamănă:
O să mă silesc să caut
A ghici pe nai şi flaut.

Între perine şi pături
Mâna-i stă pe-aci, pe-alături.

Pune-i degetare
Câte-o sărutare.

Umblă-ncet, ia-i măna-ncet,
Mută-i-o încet,
Să nu se deştepte…
Şi-n cuprinsul pălmii drepte,
De zântii de marte,
Pune-i mărţişor o carte.

Rezumat extins la poezia Frageda de Tudor Arghezi

Poezia „Frageda” de Tudor Arghezi este o lucrare poetică remarcabilă care explorează tema frumuseții efemere și a trecerii timpului. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia „Frageda” începe prin a prezenta imaginea unei femei tinere, descrisă ca fiind „fragedă ca roua dimineții.” Autorul folosește cuvinte delicate pentru a evoca frumusețea și fragilitatea ei. Această imagine sugerează puritatea și prospețimea tinereții.

Însă, pe măsură ce poezia avansează, Arghezi aduce în discuție trecerea inexorabilă a timpului. El vorbește despre „trista-i lună” care trece pe cer și „verile” care se sting. Aceste elemente simbolizează trecerea timpului și efemeritatea frumuseții tinerei femei.

Un aspect notabil al poeziei este modul în care Arghezi exprimă melancolia și regretul față de pierderea frumuseții tinereții. El sugerează că frumusețea este trecătoare, iar timpul nu face excepție. Această temă a trecerii timpului este una dintre cele mai profunde și recurente în opera lui Arghezi.

Versurile poeziei pot fi interpretate ca o meditație asupra efemerității vieții umane și a frumuseții trecătoare. Arghezi subliniază că frumusețea este fragilă și că trebuie apreciată în timp ce există. Poetul exprimă regretul că timpul nu poate fi oprit și că frumusețea tinereții se estompează inevitabil.

Poezia „Frageda” este cunoscută pentru limbajul său poetic bogat și pentru capacitatea lui Arghezi de a evoca emoții puternice în cititori. Aceasta reprezintă o meditație profundă asupra vieții și a trecerii timpului, oferind cititorilor ocazia de a reflecta asupra naturii efemere a existenței umane.

În concluzie, „Frageda” de Tudor Arghezi este o poezie profundă și emoționantă care explorează tema frumuseții efemere și a trecerii timpului. Autorul folosește limbaj poetic bogat pentru a transmite melancolia și regretul față de pierderea frumuseții tinereții. Această poezie rămâne una dintre cele mai apreciate opere ale lui Arghezi și continuă să inspire cititori cu mesajul său profund și universal.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.