Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Fraga” de Grigore Vieru este că aceasta face parte din ciclul de poezii intitulat „Cântece de limpezime”, care a fost publicat în anul 1975. Acest ciclu de poezii a fost inspirat de natura din regiunea natală a lui Vieru, Bucovina, și este caracterizat prin descrierea detaliată a peisajelor naturale și a vieții simple și autentice a oamenilor de la țară.

De asemenea, poezia „Fraga” a fost pusă pe muzică de compozitorul Eugen Doga, fiind inclusă în coloana sonoră a filmului sovietic din 1982 intitulat „Doi călători”. Melodia a devenit foarte populară în Uniunea Sovietică și a fost interpretată de numeroși artiști din acea perioadă.

În plus, poezia „Fraga” a fost tradusă în mai multe limbi străine, printre care engleza, franceza, spaniola, germana și rusă, fiind astfel cunoscută și apreciată în întreaga lume. De asemenea, această poezie a devenit una dintre cele mai reprezentative opere ale lui Grigore Vieru, care a fost unul dintre cei mai iubiți poeți ai Moldovei și al României.


Printre ierburi, lunecoasă,
Umblă ca un şarpe-o coasă.
Fraga tremură la soare:
– Unde sunt copiii oare?

Rezumat extins la poezia Fraga de Grigore Vieru

Poezia „Fraga” a lui Grigore Vieru este o poezie de dragoste care evocă un peisaj pastoral, în care fragii sunt principalii protagoniști. Poezia sugerează că fragii sunt asemănători cu femeile, care sunt frumoase, dar fragile, și care trebuie protejate și iubite cu grijă.

Poezia începe cu o descriere a peisajului, în care fragii cresc în grădinile de la marginea satului. Autorul sugerează că frumusețea fragilor este comparabilă cu frumusețea unei femei, și că aceștia sunt la fel de dulci și parfumați. El subliniază că fragii sunt și vulnerabili, și trebuie să fie culeși cu grijă, altfel vor fi striviți.

Autorul vorbește despre faptul că, la fel ca fragii, femeile sunt delicate și sensibile, și au nevoie de protecție și afecțiune. El sugerează că dragostea și atenția sunt la fel de importante pentru a proteja și îngriji femeile, precum culegerea delicată a fragilor.

În finalul poeziei, autorul subliniază faptul că dragostea este un dar prețios, care trebuie să fie apreciat și prețuit. El sugerează că, prin iubire, putem înțelege frumusețea și sensibilitatea celor din jur, și putem găsi bucurie și fericire în ceea ce ne înconjoară.

Poezia „Fraga” este un exemplu de poezie romantică care exprimă sentimente profunde de dragoste și sensibilitate față de natură și viața în general. Este o poezie care evocă frumusețea și vulnerabilitatea femeilor, și sugerează importanța protejării și iubirii cu grijă a celor dragi.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.