Adrian-paunescu

„Fosta iubire” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Adrian Păunescu și face parte din ciclul său de poezii de dragoste. Ea a fost publicată în volumul „Sărbătoarea nopţilor de vară” în 1975.

În poezie, Păunescu vorbește despre sentimentele pe care le are față de o fosta iubire și despre faptul că aceasta a plecat din viața sa. El exprimă durerea, dorul și regretele pe care le simte și încearcă să găsească un sens în toate acestea.

Poezia este scrisă într-un stil simplu, dar plin de emoție și conține imagini sugestive care reușesc să transmită starea de spirit a poetului. Ea a devenit o poezie emblematică pentru perioada comunistă, fiind interpretată în mai multe rânduri ca o lamentare a pierderii libertății individuale și a iubirii adevărate.


Nici amintirea nu te mai păstrează
De-aş vrea să-ţi cânt m-aş poticni afon
Ai fost o nebunie şi o rază
Rămâi un număr vechi de telefon.
 
Aş vrea să te mai văd dar nu se poate
Am auzit că te-am văzut cândva
Dar că prin geam cu marginile mate
Priveam prin fosta dragă fiinţa ta.
 
Mai vine cineva şi mai îmi spune
Câte ceva de bine sau de rău,
Dar noi n-avem nici amintiri comune
Te-ai dus luând tot ce era al tău.
 
Cândva te presimţeam pe-o fâlfâire
Ştiam apropierea să ţi-o gust.
Acum chiar să mă tai tot nu am ştire
Că mie aproape pasul tău îngust.
 
A fost iubire? Sau minciună lungă?
Te rog dă voie gândului curat
Din depărtarea mea să te ajungă
La orice nume azi te-ai fi mutat.
 
Un telefon uitat şi o adresă…
Aud că suferi şi trăieşti urât
Şi-ţi cureţi zilnic cuvenita lesă
Şi tu, cu mâna ta, ţi-o pui la gât.
 
E greu să-ţi spun, dar viaţa împreună
Oricât de scurtă, m-a trimis să-ţi spun
Un adevăr mai grav ca o minciună,
Mai trist, mai inflamabil, mai nebun.
 
Nu mai exişti, eşti trăsnetul de vară
Ce mi-a lăsat în creier cer topit
Dar când te-am aruncat pe uşă-afară
Eu cel mai mult atuncea te-am iubit.
 
Să-ţi spun să te întorci? Aştepţi zadarnic,
Rămâi şi-mbracă-ţi viaţa în vopsea,
Mărită-te mai bine c-un paharnic,
Să aibă dromaderii ce sa bea.

Rezumat extins la poezia Fosta iubire de Adrian Păunescu

Poezia „Fosta iubire” de Adrian Păunescu este o meditație poetică asupra trecutului și asupra iubirii pierdute. Poezia începe prin a introduce ideea de a-și aminti de fosta iubire, deși aceasta poate fi dureroasă. Autorul se gândește la ce a rămas în urmă, la amintiri și la faptul că nu poate reveni la timpul când iubirea era încă vie. În continuare, el se întreabă retoric cum poate să uite toate momentele frumoase și emoționante ale iubirii sale, cum poate să uite chipul iubitei sale și să își continue viața într-un mod normal.

Autorul se îndreaptă apoi spre natură, care pare să fie un refugiu pentru el în momentele de durere și de nostalgie. El compară lacrimile sale cu ploaia care cade din cer, și se gândește la felul în care natura își continuă ciclul vieții, chiar și atunci când oamenii suferă și mor. În final, el își dă seama că trebuie să își continue viața, să își găsească pacea și să accepte că iubirea sa a trecut, dar că va rămâne mereu în amintirea sa.

În ansamblu, poezia „Fosta iubire” este o meditație profundă și melancolică asupra trecutului și asupra pierderii iubirii. Ea explorează ideea că amintirile noastre nu pot fi uitate, dar că trebuie să învățăm să ne împăcăm cu ele și să mergem mai departe în viață.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.