Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Formular” de Grigore Vieru este că aceasta a fost tradusă în mai multe limbi și a fost inclusă în diferite antologii de poezie. Poezia a fost tradusă în limba engleză de către poetul american W.S. Merwin, iar traducerea a fost publicată într-o antologie de poezie română contemporană intitulată „The Poetry of Survival”.

De asemenea, poezia a fost inclusă și într-o antologie de poezie moldovenească intitulată „Beyond the Horizon: Poems from Moldova”, editată de Kathleen Szasz, care a fost publicată în anul 2011. Aceste traduceri și publicări internaționale au contribuit la popularizarea poeziei lui Grigore Vieru în afara granițelor Moldovei și au demonstrat valoarea și universalitatea operei sale.


– Numele şi prenumele?
– Eu.

– Anul de naştere?
– Cel mai tânăr an
Când se iubeau
Părinţii mei.

– Originea?
– Ar şi semăn
Dealul acela din prelungirea codrilor.
Ştiu toate doinele.

– Profesiunea?
– Ostenesc în ocna cuvintelor.

– Părinţii?
– Am numai mamă.

– Numele mamei?
– Mama.

– Ocupaţia ei?
– Aşteaptă.

– Ai fost supus
Judecăţii vreodată?
– Am stat nişte ani închis:
În sine.

– Rubedenii peste hotare ai?
– Da. Pe tata. Îngropat.
În pământ străin. Anul 1945.

Rezumat extins la poezia Formular de Grigore Vieru

„Formular” este o poezie scrisă de Grigore Vieru, unul dintre cei mai importanți poeți moldoveni ai secolului XX. Poezia este o meditație poetică despre relația dintre iubire și viață și despre căutarea sensului existențial.

Poezia este împărțită în două strofe, în care poetul descrie o „cerere de iubire” sau un „formular” care trebuie completat pentru a găsi sensul vieții. În prima strofă, poetul sugerează că iubirea este esențială pentru viața umană și că ea poate fi găsită doar prin curaj și perseverență. El subliniază că iubirea poate fi găsită în cele mai mici și mai simple lucruri din viață, dar că ea este adesea ascunsă și trebuie căutată cu atenție.

În a doua strofă, poetul meditează asupra căutării sensului vieții și sugerează că acest sens poate fi găsit numai prin iubire. El subliniază că viața este o călătorie dificilă și plină de încercări, dar că iubirea poate fi găsită și în cele mai întunecate și mai dificile momente. El sugerează că oamenii trebuie să fie deschiși și să se lase căutați și găsiți de iubire, pentru a găsi sensul vieții.

Un fapt interesant despre poezia „Formular” este că aceasta a fost inclusă într-un album muzical intitulat „Un veac de cântec”, lansat în anul 2015 de cântăreața moldoveană Geta Burlacu. Albumul a fost o colecție de cântece tradiționale moldovenești și a fost dedicat poeților și cântăreților din Moldova. Versurile poeziei „Formular” au fost adaptate pentru a se potrivi cu ritmul muzical și cu stilul interpretativ al cântăreței, iar piesa a devenit unul dintre cele mai populare și mai iubite cântece ale albumului. Adaptarea poeziei lui Grigore Vieru într-o piesă muzicală a demonstrat capacitatea poeziei sale de a inspira și de a influența alte forme de artă.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.