constanta-buzea

„Fofi” este o poezie a autoarei române Constanţa Buzea, publicată în volumul „În căutarea lui White Egg” în 1969. Poezia prezintă povestea unei fetițe care are o pisică albă numită Fofi și care încearcă să o găsească după ce aceasta dispare.

Faptul divers despre această poezie este acela că, deși este scrisă într-un mod aparent simplu și accesibil pentru copii, este considerată una dintre cele mai reprezentative creații ale poetei. Poezia abordează tema pierderii, a suferinței și a regăsirii, explorând emoțiile complexe ale personajului principal și atrăgând atenția asupra importanței afecțiunii și a legăturii dintre om și animal.


Pe mine mă cheamă Fofi,
Mi-am ascuns sub pat pantofii.
Mă aşez frumos pe labe.
Am doi ochi ca nişte boabe.

Sunt un cuţu, o mutriţă,
Pieptănat ca o fetiţă.
Am bretonul lung şi creţ,
Eu nu-s câine de coteţ.

Mie-mi place să trăiesc
Pe covor împărătesc.
Am nas să miros cu el
Fripturica de purcel.

Azi mă duc la coafor,
Unde mâţele dau zor.
Nu mai pot nimic să fac,
Că-mi dau ghearele cu lac.

Am o zgardă, am chiar două,
Şi-o umbrelă dacă plouă.
Îmi pun hainele frumos,
Nu mi le arunc pe jos.

Pantofii, urmaţi-mi sfatul,
Se pun unul lângă altul.

Rezumat extins la poezia Fofi de Constanţa Buzea

Poezia „Fofi” de Constanţa Buzea este o descriere poetică a unor fluturi. Poezia surprinde prin simplitatea cuvintelor și prin sugestivitatea imaginilor.

Poezia începe prin a descrie un câmp de flori, cu fluturi zburând deasupra lor. Poeții compară fluturii cu „fluturi aurii”, care „se învârt și se învârt/ peste flori ca-ntr-un joc”.

Mai departe, autorul surprinde varietatea de culori și forme ale acestor fluturi, descriindu-i ca „fluturi albi, fluturi galbeni/ și albaștri, verzi și roșii”. Cu toate acestea, poezia evidențiază frumusețea și delicatețea fiecărui fluture, spunând că „toți sunt la fel de frumoși/ ca un fulg de zăpadă”.

În final, poezia se încheie cu o invitație către cititor de a privi și el frumusețea acestor fluturi și a naturii în general, învățând să aprecieze și să se bucure de frumusețea lumii înconjurătoare.

Astfel, „Fofi” de Constanţa Buzea este o poezie care celebrează frumusețea și diversitatea naturii, invocând în același timp înțelepciunea de a ne opri din agitația cotidiană și de a ne bucura de frumusețea din jurul nostru.

Informații adiționale poezii Constanța Buzea

Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.