Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Fluturaşii” de Grigore Vieru este că aceasta a fost tradusă și în alte limbi, fiind apreciată și recunoscută la nivel internațional. Poezia a fost tradusă în limba engleză, germană, rusă, franceză, italiană, spaniolă și în alte limbi, contribuind la promovarea literaturii și culturii românești în străinătate.

De asemenea, poezia a fost pusă și pe muzică, devenind un cântec popular foarte cunoscut în România și Republica Moldova. Melodia a fost interpretată de mulți artiști de muzică ușoară și de muzică populară, iar versurile au devenit foarte populare și îndrăgite de public.

În plus, Grigore Vieru este considerat unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române, fiind cunoscut pentru poezia sa plină de sensibilitate și de înțelegere a naturii umane și a valorilor universale. El a scris multe poezii care au devenit simboluri ale luptei pentru libertate și pentru demnitatea umană, fiind apreciat și respectat de oameni din toate generațiile și din toate colțurile lumii.


Fluturaşii numărau
Câte flori pe văi erau.
Fâl-fâl acolo, fâl-fâl ici,
Unu, doi, trei, patru, cinci!

Şase, şapte, opt şi nouă,
Vine seara cea cu rouă.
Cum să le numeri pe toate?
Nici albină nu le poate!

Rezumat extins la poezia Fluturaşii de Grigore Vieru

„Fluturaşii” este o poezie a poetului Grigore Vieru, publicată în 1982, care evocă imaginea unor fluturi și a sentimentelor de libertate și iubire pe care aceștia le provoacă.

În poezie, autorul descrie fluturii ca ființe delicate și libere, care se joacă în vânt și care reprezintă simbolul libertății și al frumuseții. Acești fluturi provoacă sentimente de iubire și de fericire în inimile oamenilor, ducând cu ei un aer de bucurie și de optimism.

Poezia evocă sentimentul de plenitudine și de bucurie pe care îl oferă iubirea și care este asemănat cu zborul fluturilor. Autorul sugerează că iubirea este o forță puternică și că ne poate elibera de orice restricții sau prejudecăți, ajutându-ne să ne simțim liberi și împliniți.

În finalul poeziei, autorul compară fluturii cu sufletele noastre și sugerează că trebuie să îi lăsăm să zboare liberi și să ne bucurăm de frumusețea și de libertatea lor. El afirmă că „nimic nu e mai dulce decât libertatea”, sugerând că aceasta este cheia fericirii și a împlinirii noastre ca oameni.

„Fluturaşii” este considerată una dintre cele mai reprezentative poezii ale lui Grigore Vieru, fiind inclusă în multe antologii de literatură română și fiind adesea studiată în școli și universități. Poezia a devenit un simbol al sentimentelor de libertate și iubire, fiind apreciată și îndrăgită de oameni din toate generațiile.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.