vasile-alecsandri

Vasile Alecsandri este un important poet și dramaturg român al secolului al XIX-lea, cunoscut pentru poezia și piesele sale de teatru. Poezia „Floriile” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale sale și a fost publicată pentru prima dată în volumul său de poezii intitulat „Doine și Lăcrimioare” în anul 1853.

În această poezie, Alecsandri celebrează frumusețea naturii și a sărbătorii creștine a Floriilor, inspirându-se din obiceiurile și tradițiile populare românești. Poezia a devenit populară în rândul cititorilor de toate vârstele, fiind considerată un exemplu deosebit de reușit de poezie romantică.


Iată zile-ncălzitoare
După aspre vijelii!
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.
 
Primăvara-ncântătoare
Scoate iarba pe câmpii,
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.
 
Lumea-i toată-n sărbătoare,
Ceru-i plin de ciocârlii.
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.
 
Păcat, zău, de cine moare
Şi ferice de cei vii!
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.
 
Copiliţă, nu vrei oare,
Nu vrei cu mine să vii,
Când Floriile-s cu soare
Şi soarele cu Florii?
 
Să culegem la răcoare
Viorele albăstrii?
Hai! Floriile-s cu soare
Şi soarele cu Florii.
 
Eu ţi-oi da de orice floare
Mii de sărutări şi mii.
Hai! Floriile-s cu soare
Şi soarele cu Florii.
 
Iar tu, dulce zâmbitoare,
Te-i face că te mânii…
Hai! Floriile-s cu soare
Şi soarele cu Florii.

Rezumat al poeziei Floriile de Vasile Alecsandri

Poezia „Floriile” de Vasile Alecsandri este o descriere a sărbătorii creștine a Floriilor, care marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. Poezia începe prin a prezenta un peisaj de primăvară, cu copaci înfloriți și cu câmpurile pline de flori. Apoi, autorul descrie oamenii care merg la biserică în ziua Floriilor, cântând și purtând cu ei ramuri de salcie și flori. În final, poetul îl invită pe cititor să se alăture mulțimii și să participe la celebrarea acestei sărbători de primăvară.

Poezia este scrisă într-un stil descriptiv și plin de culoare, ilustrând frumusețea naturii în timpul primăverii și a sărbătorii creștine a Floriilor. În plus, poezia transmite o atmosferă de bucurie și entuziasm pentru această sărbătoare, încurajându-i pe cititori să se alăture celorlalți în această celebrare a primăverii și a religiei.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.