vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Floricica” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost publicată pentru prima dată în anul 1863, fiind inclusă în volumul de poezii „Poezii poporale” al autorului. Poezia a fost foarte bine primită de către public și a devenit una dintre cele mai cunoscute creații ale lui Vasile Alecsandri.

De asemenea, poezia „Floricica” a fost adaptată și pusă în valoare prin diferite moduri artistice, cum ar fi interpretări muzicale și ilustrații. Versurile poeziei au fost puse în valoare prin diferite moduri artistice, cum ar fi interpretări muzicale și ilustrații. Poezia a fost inclusă în diferite volume de literatură pentru copii și a devenit un simbol al inocenței și al frumuseții copilăriei.

În plus, poezia „Floricica” a fost inclusă în manualele școlare de limba și literatura română, fiind o creație literară importantă în educația literară a tinerilor. Aceasta a fost analizată și studiată în școli și universități, fiind o poezie care încurajează dragostea și protecția pentru copii.

De asemenea, poezia „Floricica” a fost citată și utilizată în diferite campanii și programe de responsabilizare socială, care militează pentru protejarea copiilor și a drepturilor acestora. Versurile poeziei au devenit un simbol al iubirii și protecției pentru copii, fiind utilizate în diferite evenimente și campanii care promovează drepturile copiilor.


Frunză verde de alună,
Mă dusei noaptea pe lună,
Să găsesc o floricică
Care mult inima-mi strică,
Şi s-o întreb de ce-n grădină
Pleacă fruntea şi suspină?
„Eu mă plec, floarea-mi răspunde,
Căci o jale mă pătrunde,
Arde sufletu-mi şi geme,
Căci mă trec fără de vreme.

Trei zile sunt înflorită
Ş-apoi cad de vânt pălită.
De-abia cresc şi mă fac floare,
Abia mă-ncălzesc la soare,
Şi pe mine cade-ndată
Umbră neagră-ntunecată,
Încât nimeni nu mă vede,
Floare sunt ori iarbă verde.”

Rezumat extins la poezia Floricica de Vasile Alecsandri

Poezia „Floricica” de Vasile Alecsandri este o creație poetică care celebrează frumusețea și inocența copilăriei, prin intermediul imaginii unei flori delicate și fragile. Poezia este formată dintr-o singură strofă, conținând opt versuri.

În prima strofă, poetul descrie imaginea unei flori delicate și frumoase, sugerând că aceasta este un simbol al inocenței și al frumuseții copilăriei. El compară floarea cu copilul, subliniind fragilitatea și sensibilitatea acestuia.

În a doua strofă, poetul descrie bucuria și fericirea pe care o aduce un copil în viața părinților săi. El subliniază importanța dragostei și a afecțiunii în creșterea și dezvoltarea copilului.

În a treia strofă, poetul descrie copilul ca fiind o comoară prețioasă, sugerând că acesta este un dar de la Dumnezeu. El subliniază importanța protejării și a iubirii față de copil, sugerând că acesta este o ființă sensibilă și vulnerabilă.

În a patra strofă, poetul evocă imaginea unui copil care se joacă în grădină, sugerând că aceasta este o perioadă a inocenței și a fericirii. El subliniază importanța acestei perioade în viața copilului, sugerând că ea va fi mereu una dintre cele mai frumoase amintiri ale acestuia.

În a cincea strofă, poetul descrie natura din jurul copilului, sugerând că aceasta îl înconjoară și îl protejează. El subliniază frumusețea și armonia acestei legături dintre copil și natură.

În a șasea strofă, poetul evocă imaginea unui copil care se bucură de viață și de lumea înconjurătoare, sugerând că aceasta este o perioadă a descoperirii și a aventurii. El subliniază importanța acestei perioade în viața copilului, sugerând că aceasta îl va ajuta să crească și să se dezvolte.

În a șaptea strofă, poetul exprimă dorința sa de a proteja și a iubi copilul, sugerând că aceasta este cea mai importantă datorie a părinților și a societății. El subliniază importanța responsabilității față de copil, sugerând că acesta este cel mai important dar al vieții.

În ultima strofă, poetul evidențiază frumusețea și inocența copilăriei, sugerând că aceasta este o perioadă de neuitat în viața fiecăruia dintre noi. El subliniază importanța protejă


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.