vasile-alecsandri

Un fapt divers interesant despre poezia „Floarea din pârleaz” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inspirată de o întâmplare reală din viața autorului. Potrivit unei legende, Vasile Alecsandri a văzut odată o floare mică și delicată care creștea într-un pârleaz murdar, iar această imagine l-a impresionat atât de mult încât a inspirat această poezie.

De asemenea, poezia a fost inclusă în repertoriul multor actori și regizori de teatru, fiind adaptată pentru diferite spectacole și producții teatrale, ceea ce a contribuit la popularizarea și difuzarea acesteia printre publicul larg.


Leleo roşie la obraz,
Leliţo, leliţo fa,
Floricică din pârleaz,
Leliţo, leliţo fa,
Ce folos că eşti frumoasă
Şi la cap căpăţânoasă.
Eşti dragă flăcăilor
Ca buha găinilor.
Mândră eşti şi sprâncenată,
Dar la buze cam umflată.
Eşti ca floarea cea de nalbă,
Dar împletişi coada albă.
Strânge-ţi, leleo, buzele,
Că le pişcă muştele.
Strânge-ţi lipitorile,
Că se văd fasolele.

Rezumat extins la poezia Floarea din pârleaz de Vasile Alecsandri

Poezia „Floarea din pârleaz” scrisă de Vasile Alecsandri este o creație literară ce explorează tema frumuseții și a efemerității vieții. În poem, autorul descrie frumusețea unei flori dintr-un pârleaz și compară această frumusețe cu efemeritatea vieții umane.

Poezia începe prin a prezenta imaginea unei flori mici și delicate, care crește într-un pârleaz murdar și neîngrijit. Autorul subliniază faptul că această floare este o comoară ascunsă și că frumusețea sa nu este apreciată de toți.

Vasile Alecsandri descrie cum această floare mici și neînsemnată este o comoară de frumusețe și de delicatețe, care se ridică din murdărie și care își împărtășește frumusețea cu toți cei care o observă. El compară această floare cu efemeritatea vieții umane și subliniază faptul că, la fel ca și floarea, oamenii trebuie să își trăiască viața cu pasiune și să își împărtășească frumusețea cu cei din jur.

Autorul subliniază faptul că viața este efemeră și că trebuie să trăim fiecare moment cu intensitate și să împărtășim frumusețea și iubirea noastră cu cei din jur. El subliniază că frumusețea se poate ascunde în cele mai mici și neînsemnate lucruri și că trebuie să ne deschidem inimile și mințile pentru a o putea descoperi.

În final, Vasile Alecsandri își exprimă admirația și respectul pentru frumusețea naturală a lumii și pentru delicatețea și fragilitatea vieții. Poezia „Floarea din pârleaz” este o creație literară profund emoționantă și filozofică, care subliniază importanța de a descoperi frumusețea și sensul vieții în cele mai neașteptate locuri și circumstanțe.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.