Toate poeziile lui Lucian Blaga

Un fapt interesant despre poezia „Fiorul” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din volumul său de poezii intitulat „Poemele luminii,” publicat în 1919. Acest volum reprezintă debutul literar al lui Blaga și a fost primul pas în cariera sa literară remarcabilă. Poezia „Fiorul” este notabilă pentru stilul său liric și pentru utilizarea simbolismului pentru a exprima emoții și stări sufletești profunde. Aceasta este una dintre primele opere care au conturat stilul poetic distinct al lui Blaga, caracterizat prin meditații filozofice și explorări profunde ale existenței umane.

E moartea-atunci la căpătâiul meu?
În miez de noapte,
când luna-și varsă peste mine aiurita ei privire,
când zbor de lilieci
pe fruntea-i de-ntuneric îmi sărută geamul,
simt câteodată un fior
din creștet străbătându-mi trupul,
întocmai ca și cum mâni reci
mi s-ar juca în păr cu degete de gheață.

E moartea-atunci la căpătâiul meu?
Și în lumina lunii
îmi numără ea oare firele cărunte?

Rezumat extins la poezia Fiorul de Lucian Blaga

„Poezia „Fiorul” de Lucian Blaga este o lucrare lirică profundă, care explorează stările sufletești ale autorului și transmite sentimente complexe. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia „Fiorul” începe prin descrierea unui „fior” care trece prin trupul autorului, o senzație misterioasă și emoțională. Acest „fior” este descris ca fiind „necuprins,” sugerând că este dificil de definit sau explicat cu cuvinte.

Autorul încearcă să surprindă această senzație în cuvinte și să-i găsească o expresie poetică. El folosește imagini și simboluri pentru a ilustra acest „fior,” cum ar fi imaginea „bolnavă” a unei flori sau imaginea unui „clopot” care sună în liniștea serii.

Poezia reflectă stările sufletești ale autorului, inclusiv contemplarea și meditația asupra emoțiilor profunde. Versurile sugerează că acest „fior” este legat de o experiență spirituală sau de o revelație interioară.

Limbajul poetic utilizat în poezie este intens și imagistic. Blaga încearcă să surprindă în cuvinte ceva ce este, în esență, inexprimabil. Acest lucru adaugă profunzime și complexitate poeziei.

În final, poezia „Fiorul” transmite cititorului intensitatea și profunzimea experienței personale a autorului. Este o lucrare lirică care invită la reflecție și meditație asupra emoțiilor și stărilor sufletești profunde.

În ansamblu, „Fiorul” de Lucian Blaga este o poezie care explorează complexitatea emoțiilor și experiențelor umane, folosind limbajul poetic pentru a comunica senzații și stări sufletești profunde.”

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.