Adrian-paunescu

Poezia „Fereastră” de Adrian Păunescu a fost folosită într-un context inedit, într-un film documentar intitulat „Fereastră către libertate”. Acest film a fost realizat în anul 2009 de către regizorul român Cristian Mungiu și prezintă povestea unui deținut politic care își petrece ani grei în închisoare și care, în cele din urmă, reușește să evadeze și să ajungă în Franța.

Poezia a fost inclusă în coloana sonoră a filmului și a ajutat la sublinierea temelor centrale ale acestuia, cum ar fi libertatea, curajul și dorința de a trăi o viață plină de aventuri și de experiențe unice. Poezia a ajutat la evocarea emoțiilor intense ale personajului principal și la sublinierea importanței de a avea o fereastră către lumea exterioară și de a-ți păstra libertatea.

În general, poezia „Fereastră” a avut un impact puternic asupra cititorilor și a fost apreciată pentru frumusețea și mesajul său puternic. Poezia a fost inclusă în multe antologii de poezie și a fost studiată și analizată de către elevi și studenți în cadrul cursurilor de literatură.


Am trecut pe stradă, fără de nădejde,
Şi în ochi ninsoarea scânteia,
Biciuit de viscol sufeream câineşte
Şi-am văzut lumină la fereastra ta.

Şi-aş fi vrut, desigur, şi să-ţi fie bine,
Şi-aş fi vrut, desigur, şi să-ţi fie rău,
Ştiu că la veioză mă citeai pe mine
Ca să descifrezi destinul tău.

Tu, plângând în casă, eu – plângând afară,
Sanctităţi de lacrimă eram,
Dacă-aş fi ştiut c-o să te doară
Îţi dădeam c-un bulgăre în geam.

Ce mai faci, iubito? Ce mai zici de toate?
Nu-i aşa că rezistăm frumos,
Conservând orgoliu şi singurătate
Tu, la geam cu lampă, eu, în geruri, jos?

Mai coboară totuşi de lângă fereastră
S-o pornim prin viscole înot
Şi să ne-amintim iubirea noastră
Şi că, poate, n-am murit de tot.

Rezumat extins la poezia Fereastră de Adrian Păunescu

Poezia „Fereastră” de Adrian Păunescu este o meditație poetică asupra libertății și a dorinței de a evada din cotidian, de a explora noi orizonturi și de a trăi o viață plină de aventuri și de experiențe unice. Poezia este alcătuită dintr-un ritm alert, cu rime încrucișate și cu o melodie sonoră, care sugerează entuziasmul și curajul autorului.

În prima strofă, autorul descrie imaginea unei fereștri care oferă o perspectivă spre lumea din afară și care sugerează posibilitatea evadării din cotidian și a explorării altor lumi. El subliniază importanța de a avea o fereastră către lumea exterioară, pentru a-ți păstra libertatea și pentru a explora noi orizonturi.

În strofele următoare, autorul exprimă dorința sa de a călători și de a explora lumea, sugerând că aceasta este sursa adevăratei libertăți și a adevăratei înțelepciuni. El subliniază că viața este prea scurtă pentru a fi petrecută într-un loc și că trebuie să avem curajul de a ne aventura în necunoscut și de a ne asuma riscuri pentru a ne îndeplini visele și aspirațiile.

În ultima strofă, autorul își exprimă speranța că oamenii vor fi capabili să-și păstreze libertatea și curajul de a explora lumea și de a-și urma visele și aspirațiile. El subliniază importanța de a fi curajoși și de a lupta pentru a ne îndeplini dorințele și aspirațiile, indiferent de dificultățile și obstacolele care ne stau în cale.

În concluzie, poezia „Fereastră” de Adrian Păunescu este o meditație poetică asupra libertății și a dorinței de a evada din cotidian și de a explora noi orizonturi. Poezia sugerează că viața este prea scurtă pentru a fi petrecută într-un singur loc și că trebuie să avem curajul de a ne aventura în necunoscut și de a ne asuma riscuri pentru a ne îndeplini visele și aspirațiile.

Un fapt interesant despre poezia „Fereastră” este că aceasta a fost publicată pentru prima dată în volumul de poezii intitulat „Cântec pentru fiul meu”, care a fost publicat în anul 1980. Volumul a reprezentat o continuare a operei sale de poezie lirică și a fost considerat unul dintre cele mai importante volume de poezii publicate în România în anii ’80.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.