Un fapt interesant despre povestea Fata morarului de Frații Grimm este că ea a suferit modificări semnificative în diversele ediții publicate de-a lungul timpului. În ediția din 1812, povestea este mult mai sumbră, iar fata morarului este ucisă și transformată într-o păpușă de către moarașul cel rău.
În ediția din 1857, finalul este mult mai fericit, iar fata morarului este salvată de iubitul ei. De-a lungul timpului, povestea a fost adaptată în diverse forme, cum ar fi piese de teatru, filme și desene animate.
Fata morarului
A fost odata un morar sarman care avea o fiica foarte frumoasa. Intr-o zi i se oferi ocazia de a vorbi cu regele si, ca sa se faleasca, ii spuse:
– Am o fata care, atunci cand toarce, este in stare sa transforme paiul in aur.
– Ma incanta acest talent, raspunse regele. Daca fiica ta este atat de iscusita precum spui, adu-o maine la palat ca sa faca o demonstratie.
Cand ii fu prezentata fata, regele o conduse intr-o camera plina cu paie, si dandu-i o furca de tors, ii spuse:
– Apuca-te imediat de treaba. Pana maine dimineata toate aceste paie trebuie toarse si transformate in aur. Daca nu se va intampla asta, vei muri.
Apoi, incuie usa cu cheia, lasand-o pe fata singura inauntru. Biata fiica a morarului nu stia ce sa faca pentru a-si salva viata. Niciodata nu isi imaginase ca ar putea transforma paiul in aur. Ingrijorarea ei crestea din ce in ce mai mult si in final incepu sa planga. Imediat usa se deschise si aparu un pitic.
– Buna seara, morarito. De ce plangi asa? intreba el.
– Vai de mine! Trebuie sa transform toate aceste paie in aur si nu stiu cum sa o fac.
– Ce-mi dai ca sa-l torc eu pentru tine? intreba omuletul.
– Colierul meu, raspunse fata.
Piticul lua colierul si asezandu-se langa furca de tors, in trei clipe umplu caneaua. Puse apoi alta si alta, pana termina de tors toate paiele. Canelele fura transformate apoi in aur. Dimineata veni regele, care se bucura nespus cand vazu atata bogatie. Dar lacomia sa il determina sa ceara mai mult. Porunci ca fiica morarului sa fie dusa in alta camera, mult mai mare si doldora de paie. Apoi ii porunci fetei sa le toarca pe toate peste noapte. Morarita incepu sa planga, dar ii veni din nou in ajutor piticul. De data aceasta ea ii oferi in schimb inelul. Piticul se aseza langa furca si pana dimineata toate paiele se transformasera in aur. Regele se bucura vazand acest lucru, dar lacomia il determina sa duca fata intr-o camera si mai mare, spunandu-i:
– In aceasta noapte vei toarce totul si daca vei reusi, ma voi casatori cu tine.
In gandul sau, regele isi zise: „Chiar daca e fiica de morar, nu voi mai gasi o femeie cu insusiri mai bune.”
Cand fata ramase singura, piticul aparu pentru a treia oara, cerand ca si inainte ceva in schimb.
– Nu am ce sa-ti mai dau, raspunse fata.
– Atunci, promite-mi ca daca vei fi regina, imi vei da primul tau fiu.
Cine stie ce imi rezerva viitorul” gandi morarita. In graba in care se afla, promise sa indeplineasca ce i se ceruse si piticul transforma toate paiele in aur.
Cand regele il vazu dimineata, se hotari sa se insoare cu fata si ea deveni regina acelei tari. La sfarsitul anului avura primul copil. Regina uitase de promisiunea facuta piticului, dar acesta aparu in curand in camera ei pentru a-i aminti. Regina se ingrozi si ii oferi piticului toate bogatiile regatului in schimbul copilului, dar piticul spuse:
– Nu. O fiinta valoreaza pentru mine mai mult decat toate bogatiile pamantului.
Mama izbucni in lacrimi si rugaminti, iar piticului i se facu mila de ea.
– Bine, ti-l mai las trei zile; daca la sfarsitul lor, ghicesti care este numele meu, te voi elibera de promisiune.
Regina isi petrecu noaptea incercand sa-si aminteasca toate numele auzite in viata sa, de la cele obisnuite la cele mai stranii, si trimise si un sol cu ordinul de a se informa asupra tuturor numelor care existau. Cand aparu omuletul a doua zi, ea incepu:
– Melchior, Gaspar, Baltasar, dar la fiecare dintre ele piticul raspundea:
– Nu, nu ma cheama asa!
A doua zi, regina porunci ca un supus sa umble si sa afle toate numele din tinut si apoi i le spuse piticului pe cele mai stranii si rare.
– Nu te numesti cumva Costelivul sau Copita de Oaie sau Piciorus?
Dar piticul raspundea mereu:
– Nu, nu acesta este numele meu.
A treia zi, la intoarcere, solul spuse:
– Mi-a fost greu sa gasesc un singur nume nou. Dar, pe culmea unui munte, am vazut o casuta foarte mica si un pitic care sarea in fata ei, cantand un cantec foarte straniu:
– Azi fac paine, maine bere, apoi ii iau regelui fiul. Nimeni nu va banui ca numele meu este Saltaretul.
Va puteti imagina ce fericita a fost regina cand a auzit acel nume. Piticul aparu si intreba:
– Deci, doamna, cum ma numesc?
– Te numesti cumva Conrado?
– Nu!
– Dar Enrique?
– Nu!
– Nu cumva te cheama Saltaretul?
– Cine ti-a spus?
Piticul, furios, lovi cu putere pamantul cu piciorul de se incovoaie pana la mijloc. Apoi disparu si nimeni nu il mai revazu prin apropierea palatului regal.
Rezumat la povestea Fata morarului de Fratii Grimm
„Fata morarului” este o poveste populară germană scrisă de Frații Grimm. Povestea urmărește viața unei fete orfane, care este crescută de un morar și soția sa. Morarul îi învață tainele meseriei și îi promite că, atunci când va muri, îi va lăsa moara drept moștenire. Însă, la moartea sa, fiul morarului preia afacerea și o mărită pe fata morarului doar pentru averea ei.
Fata îi cere soțului său să îi demonstreze că îl iubește, dându-i ocazia de a o salva din trei situații dificile. Soțul își pierde răbdarea și o pedepsește, dar apoi îi dă ocazia de a se salva și îi recunoaște iubirea adevărată.
Povestea ilustrează tema justiției și a adevăratei iubiri, care depășește interesele materiale. Fata morarului reprezintă o eroină puternică, care își apără drepturile și își câștigă respectul și iubirea soțului său prin curaj și perseverență.
Informații adiționale povești de Frații Grimm
Frații Grimm au fost folcloriști, lingviști, filologi, doctori în drept, cunoscuți în toată lumea pentru colecția de basme publicată în două volume, care conține, printre altele, Albă ca zăpada, Croitorașul cel viteaz, Cenușăreasa, Scufița roșie și Hansel și Gretel. Poveștile scrise de cei doi frați au încântat copilăria multor generații, devenind pretexte cuceritoare pentru diverse ecranizări și dramatizări.