vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Fata de birău” de Vasile Alecsandri este că a fost scrisă într-o perioadă de tranziție a societății românești, în care lucrurile se modernizau rapid, iar femeile începeau să ocupe tot mai multe locuri de muncă. Prin intermediul acestei poezii, Alecsandri a surprins perfect spiritul epocii, reușind să descrie frumusețea și farmecul femeilor care lucrează în birouri.

Poezia a devenit extrem de populară în rândul cititorilor, fiind considerată un exemplu de frumusețe și eleganță poetică. De-a lungul timpului, poezia a fost interpretată și înregistrată de către diferiți artiști și interpreți, consolidând astfel popularitatea sa în rândul publicului.

O altă trăsătură interesantă a acestei poezii este faptul că ea subliniază importanța frumuseții interioare a unei persoane. Deși descrie frumusețea fizică a fetei de birou, poetul acordă o atenție deosebită inteligenței, sensibilității și grației ei, sugerând că aceste calități sunt la fel de importante ca și frumusețea exterioară.

În concluzie, poezia „Fata de birău” de Vasile Alecsandri este un exemplu de poezie romantică care surprinde frumusețea și eleganța femeilor care lucrează în birouri. Poezia a devenit populară datorită frumuseții și eleganței sale, fiind considerată un exemplu de spirit romantic în literatura română.


„Fată de birău!
Fă pe dorul meu.”
„Ba, bădiţă, ba,
Nu te-oi asculta,
Că mă-i înşela
Şi nu mă-i lua.”
„Jur pe mândrul soare
Ce sfârşit nu are!
Că eu vreau să-mi fii
Mamă la copii.”
 
Fata-l asculta
Şi mi-l săruta;
Iar a doua zi,
Când ea se trezi,
Prinsă-a lăcrima
Ş-a se blestema.
Ea se tot bocea,
El îi tot zicea:
„Fată la birău
Şi de ţăran rău!
 
Ce plângi la pârău?
Rogi pe Dumnezeu
Ca să te iau eu?
Nu mai plânge, fa,
Că eu te-oi lua
De soţia mea
Când se va vedea
Ursul cu cercei
 
Umblând după miei,
Lupul cu cimpoi
Umblând după oi,
Vulpea cu mărgele
Culegând surcele,
Ş-un iepure şchiop
Într-un vârf de plop.”

Rezumat extins la poezia Fata de birău de Vasile Alecsandri

„Fata de birău” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, care descrie frumusețea și farmecul unei tinere care lucrează într-un birou. Poetul evocă cuvinte pline de admirație și înfățișează imagini vii, care descriu misterul și farmecul fetei.

Poezia începe cu o descriere a fetei care lucrează în birou, sugerând că ea are o prezență misterioasă și fermecătoare. Poetul evidențiază detaliile fizice ale fetei, precum ochii și buzele, dar și eleganța și grația cu care se mișcă.

Pe măsură ce poezia progresează, poetul exprimă admirația și dorința sa pentru această tânără frumoasă, sugerând că ea este o sursă de inspirație și de bucurie în viața sa. El subliniază frumusețea ei interioară, evidențiind că ea nu este doar o aparență exterioară, ci și o persoană inteligentă și sensibilă.

În final, poetul sugerează că frumusețea și farmecul fetei sunt atât de puternice încât acestea îl pot face să uite de toate problemele și grijiile vieții. El subliniază importanța iubirii și a admirației pentru a trăi o viață plină de bucurie și sensibilitate.

În ansamblu, „Fata de birău” este o poezie care celebrează frumusețea și farmecul unei tinere care lucrează într-un birou. Poezia sugerează că frumusețea unei persoane poate fi o sursă de inspirație și de bucurie în viața noastră, subliniind importanța iubirii și a admirației pentru a trăi o viață plină de sensibilitate și frumusețe.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.