vasile-alecsandri

Una dintre caracteristicile notabile ale poeziei „Făt-Logofăt” de Vasile Alecsandri este utilizarea limbajului popular, cuvintele simple și expresive și accentul pus pe sunetele plăcute, pe muzicalitate. Poezia este o poveste de dragoste romantică între Făt-Logofăt și o fată săracă, care este descrisă într-un mod delicat și poetic.

Alecsandri folosește imagini și simboluri sugestive pentru a descrie natura și sentimentele personajelor, oferind cititorului o imagine vie a lumii sale poetice. De asemenea, poezia are o structură ritmică bine definită, cu strofe regulate și o rimă simplă și plăcută la auz.


O! Fete-Logofete,
Cu netede plete,
Cu părul de aur!
Stai, te odihneşte,
Că-n deal te pândeşte
Un negru balaur.
 
Frumoasă fetiţă,
Cu lungă cosiţă,
Cu mândru colan!
De dânsul n-am teamă,
Căci am pe-a lui seamă
Al meu buzdugan.
 
O! tânăr semeţe,
Cu blânde mândreţe,
Cu ochii de foc!
Balauru-i mare
Şi milă nu are…
Stai, ah! stai pe loc.
 
Luceafăr din stele,
Cu dulci porumbele
Pe faţă de crin!
Toţi zmeii din lume
Se-nchin l-al meu nume,
Tremur şi se-nchin.
 
Viteze vestite,
Cu arme-aurite,
Cu dulce cuvânt!
El peste munţi calcă
Şi-n cer are-o falcă,
Ş-una pe pământ.
 
Păsărea de munte
Cu salbă pe frunte,
Cu salbă de flori!
Murgul meu, când sare,
Trece peste mare
Şi zboară prin nori.
 
O! Fete-Logofete,
Cu netede plete,
Cu glasul ceresc!
Nu te du de-aice,
Nu te du, voinice,
Că eu te iubesc!
 
Frumoasă fetiţă,
Cu lungă cosiţă,
Cu sân fecioresc!
Pentru-a ta iubire
Fală sau pieire
Vreau să dobândesc!

Rezumat extins la poezia Făt-Logofăt de Vasile Alecsandri

„Făt-Logofăt” este o poezie de Vasile Alecsandri, publicată în volumul „Doine și lăcrimioare” în anul 1853. Poezia este scrisă în versuri populare și evocă povestea unui tânăr logofăt care se îndrăgostește de o fată frumoasă și modestă, dar care aparține unei alte clase sociale.

În poezie, Făt-Logofătul își descrie dragostea pentru fata cea modestă și își exprimă speranța că va reuși să o cucerească și să-i câștige inima. El remarcă diferențele dintre ei și spune că, deși este bogat și puternic, el ar face orice pentru ea, chiar și să devină un simplu țăran.

Poezia este o evocare a tradițiilor populare românești și a unui mod de viață arhaic, unde clasa socială și bogăția erau factori importanți în alegerea partenerului de viață. În ciuda acestor diferențe, Făt-Logofătul nu se lasă descurajat și este hotărât să-și urmeze inima.

Pe lângă valoarea sa literară, poezia „Făt-Logofăt” este considerată un exemplu important de cultură populară românească și de exprimare a dragostei într-un mod simplu și sincer.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.