Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Făt-Frumos” de Adrian Păunescu este că aceasta reprezintă o adaptare modernă a unui basm tradițional românesc. În poezie, Păunescu folosește personajul Făt-Frumos, un erou popular din basmele românești, pentru a transmite un mesaj despre iubire, curaj și sacrificiu.

De asemenea, această poezie a fost foarte populară în anii ’80 și ’90, perioadă în care Păunescu a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați poeți români. Multe dintre poeziile sale, inclusiv „Făt-Frumos”, au fost cântate și reinterpretate de artiști din diverse genuri muzicale, contribuind la popularizarea lor în rândul publicului larg.


Oameni, oameni, fraţii mei,
Disperaţii, fericiţii,
V-aţi spălat de superstiţii,
De demoni şi dumnezei.
 
Însă nu-i destul folos
Dacă peste tot ce este
V-aţi spălat şi de poveste,
L-aţi pierdut pe Făt-Frumos.
 
Vin la voi acum plângând,
Gura-mi sângeră ca rana,
Unde este Cosânzeana,
În ce bolti, pe ce pământ?
 
Mă ridic plângând de jos,
Ca la un pierdut examen,
Unde vă e basmul, oameni?
Ce-aţi făcut cu Făt-Frumos?
 
Făt-Frumos n-a existat,
N-a stat nimănui în cale,
Era numai visul moale
Al vreunui trist băiat.
 
Mai visaţi de vreţi să fiţi
Fericiţi cu capu-n pernă,
Feriţi epoca modernă
De rigizi şi scofâlciţi.
 
Din prea mult entuziasm
Să nu spargeţi Voroneţul,
Daţi-i voi mai mare preţul,
Oameni, mai râvniţi la basm.
 
Voi, care aveţi copii,
Nu-i lăsaţi sub gând satanic,
Să respire sterp, mecanic,
Ca şi când nu ar fi.
 
Doborâţi himera jos,
Oameni, reveniţi în lume,
Pe umana noastră culme
Regăsiţi pe Făt-Frumos.
 
Făt-Frumos şi toţi ai lui,
Fiindcă unde nu-i poveste
Lume nu-i şi om nu este
Şi, de fapt, nimica nu-i.
 
El venea la noi pe jos
Şi ni l-au răpit piraţii,
Vameşi vigilenţi, redaţi-i
Actele lui Făt-Frumos.
 
Daţi-i viaţa înapoi,
Ochii mari, mişcarea buzii,
Făt-Frumosul din iluzii
Şi frumos numai prin voi.

Rezumat extins la poezia Făt-Frumos de Adrian Păunescu

Poezia „Făt-Frumos” de Adrian Păunescu este o creație lirică dedicată uneia dintre cele mai cunoscute figuri din folclorul românesc, personajul legendar Făt-Frumos. Prin intermediul versurilor sale, poetul explorează mitul și simbolismul acestui personaj, subliniind importanța valorilor și tradițiilor naționale.

Poezia începe cu o descriere a eroismului și curajului lui Făt-Frumos, subliniind puterea sa de a învinge adversitățile și de a salva lumea de primejdiile ce o pândeau. Adrian Păunescu își exprimă admirația pentru personajul legendar, subliniind simbolismul acestuia ca reprezentant al valorilor naționale și al luptei pentru dreptate și libertate.

În continuare, poetul explorează aspecte ale tradițiilor și culturii populare românești, precum magia și puterile supranaturale ale personajelor mitologice. De asemenea, prin intermediul poeziei, Păunescu subliniază importanța păstrării tradițiilor și valorilor naționale, care au format identitatea poporului român de-a lungul istoriei.

În final, poetul exprimă speranța că spiritul eroic al lui Făt-Frumos va continua să inspire și să îndrume generațiile viitoare, subliniind astfel importanța valorilor și tradițiilor naționale în formarea identității și culturii românești.

Prin intermediul acestei poezii, Adrian Păunescu celebrează spiritul eroic și valorile naționale ale poporului român, subliniind importanța păstrării acestora și continuarea luptei pentru libertate și demnitate.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.