Un fapt interesant despre povestea „Fântâna fermecată” de Frații Grimm este că există mai multe variante și adaptări ale acestei povești în culturile din întreaga lume. De exemplu, în unele versiuni, fântâna poate fi înlocuită cu un copac sau cu o altă sursă magică care îndeplinește dorințele personajului principal. Această adaptare și reinterpretare a poveștii subliniază impactul și popularitatea acestei teme universale a dorințelor și lecțiilor morale asociate cu ele.
Aceasta a fost una dintre primele povești ale fraților Grimm în care se evidențiază un aspect moral și învățătura lecției ca elemente importante în povestea în sine. Astfel, această poveste a contribuit la definirea stilului și scopului lor în colectarea și înregistrarea basmelor populare. Cititi Fântâna fermecată de Frații Grimm
Era odata o mama vaduva, care traia impreuna cu cele doua fiice ale sale: Alda si Hilda. Prima era urata, neatenta si lenesa; in timp ce a doua era frumoasa ca soarele, atenta si muncitoare. Mama o prefera pe prima fata, iar pe cea de-a doua o insarcina cu treburile cele mai grele din casa.
Intr-o zi, cand Hilda isi terminase treburile si torcea langa fantana, isi intepa degetul si manji fusul cu sange. Vru sa-l spele, dar fusul ii scapa din maini si cazu in fantana. Fata planse mult si, cand ii povesti mamei sale ce i se intamplase, aceasta dadu din umeri cu dispret, spunandu-i sa gaseasca o cale de a scoate fusul din fantana. Hilda incerca sa-i faca pe plac si cand se apleca pe marginea fantanii, aluneca si cazu in apa, apoi lesina.
Cand deschise ochii, se afla intr-un loc minunat. Vazu nu departe o casuta de tara si se indrepta catre ea. Cum nimeni nu raspunse, deschise usa si vazu ca intr-un cuptor se coceau multe painici, care tipau:
– Suntem deja coapte! Scoate-ne de aici!
Hilda scapa painile de paricolul de a fi arse si isi continua drumul, pana ajunse la un mar plin de fructe si incovoiat din cauza greutatii, care striga:
– Crengile mele sunt grele! Scutura-ma ca sa cada fructele coapte! Scutura-ma!
Asa facu Hilda, si marul isi ridica crengile catre cer. Fata continua sa mearga si ajunse la o casuta a carei stapana statea in usa. Era o batrana care avea niste dinti atat de mari, incat ii ieseau printre buze. Speriata, vru sa fuga, dar batrana ii spuse cu o voce blanda si suava:
– Nu pleca. Mi-ar placea sa ramai cu mine! Ramai si am sa te rasplatesc! Tot ce vreau este sa-mi faci patul si sa scuturi salteaua, ca fulgii din ea sa zboare precum cei de zapada. Sunt batrana mama Promoroaca.
Fata ramase si fu foarte fericita acolo, pentru ca muncea fara ca nimeni sa o bombane. Dimpotriva, batrana o coplesea cu laude mai tot timpul. Pana cand, intr-o zi, fata simti dorinta de a-si revedea mama si ii spuse acest lucru batranei mamei Promoroaca.
Bine, raspunse batrana. Ai fost foarte buna cu mine si am sa te conduc eu insami. Dar inainte, vreau sa-ti dau ceva. O duse pe fata langa o usa grea, care cand se deschise, lasa sa cada peste ea o ploaie de moneda care i se lipira de haine si pantofi. Ii inapoie fusul pierdut, inchise usa si Hilda se vazu singura in fata usii casei sale. Cand o vazu, cocosul canta cu bucurie: „Cucurigu! Fata de aur a sosit!”
Cand il auzira, Alda si mama sa alegara sa o imbratiseze pe Hilda, pe care o crezusera pierduta. Dar imediat incepura sa o intrebe de unde venise cu atatea bogatii. Hilda povesti intreaga sa aventura, iar ambitioasa mama considera ca fiica cea mare ar putea aduce si mai mare profit. O convinse pe aceasta sa-si incerce norocul si Alda se apuca de tors langa fantana. Se prefacu apoi ca ii scapa fusul din maini si il arunca pe fundul fantanii. Apoi, se arunca in fantana sa-l caute.
Se trezi in acel loc minunat si vazu casuta unde se coceau painicile. Dar acestea o rugara sa le scoata din cuptor, ea spuse ca sunt prea multe si ca vatraiul e prea greu, asa ca isi continua drumul. Intalni apoi marul plin de fructe, care o ruga sa-l scuture, dar Alda vazu ca aceasta treaba era foarte grea pentru ea si isi continua drumul fara sa-l ajute.
Astfel ajunse la casa Mamei Promoroaca.
Batrana ii ceru sa ramana la ea si Alda accepta. Dar in curand se satura de treaba pe care trebuia sa o faca si renunta sa mai faca paturile si sa scuture saltelele.
Mama Promoroaca sa satura si ea de lenevia Aldei, o facu sa se dea jos din pat intr-o zi si ii spuse ca nu mai avea nevoie de serviciile ei.
Alda se bucura la gandul ca se intoarce acasa si crezu ca isi va primi si recompensa. Batrana o conduse pana la usa si, cand Alda iesi, in loc de aur, cazu pe ea o ploaie de noroi. Usa se inchise si tanara se vazu foarte aproape de casa.
Cand cocosul o vazu, incepu sa cante: „Cucurigu! Fata neagra a sosit!”
Cand il auzira, Hilda si mama fugira sa o intampine, dar mare le fu mirarea cand o vazura manjita de noroi din cap pana-n picioare. Si cand mama incerca sa protesteze in ceea ce priveste comportamentul batranei mame Promoroaca, Alda insasi ii raspunse complet schimbata:
„Nu, mama. Am primit ceea ce meritam. Nu am stiut sa fiu buna cu painicile, nici cu marul, nici cu mama Promoroaca. Nici macar pe tine nu te-am ajutat vreodata. Dar de azi inainte ma voi schimba.”
Si, intr-adevar, din acea zi, Alda fu buna, atenta si muncitoare, ca si sora ei mai mica si ca orice fata cuminte.
Informații adiționale povești de Frații Grimm
Frații Grimm au fost folcloriști, lingviști, filologi, doctori în drept, cunoscuți în toată lumea pentru colecția de basme publicată în două volume, care conține, printre altele, Albă ca zăpada, Croitorașul cel viteaz, Cenușăreasa, Scufița roșie și Hansel și Gretel. Poveștile scrise de cei doi frați au încântat copilăria multor generații, devenind pretexte cuceritoare pentru diverse ecranizări și dramatizări.
Rezumat succint la povestea Fântâna fermecată de Frații Grimm
„Fântâna fermecată” este o poveste populară germană adunată și înregistrată de Frații Grimm. Povestea urmărește aventurile unui băiat curajos în căutarea unui trandafir fermecat. În timpul călătoriei sale, băiatul descoperă o fântână fermecată ascunsă în pădure.
Fântâna are puteri magice și îi îndeplinește dorințele celui care o descoperă. Băiatul face trei dorințe în total: să devină cel mai puternic om din lume, să obțină o frumoasă sabie magică și să-i aducă înapoi pe părinții săi dispăruți. Fiecare dorință îi este îndeplinită de fântână și băiatul se bucură de noile sale puteri și de succesul său.
Cu toate acestea, băiatul își dă seama treptat că puterile și dorințele sale nu îl fac cu adevărat fericit. El se confruntă cu provocări și întâmpină dificultăți în viața sa, iar succesul său și puterile dobândite nu îi aduc satisfacție și împlinire pe termen lung.
Băiatul înțelege că dorințele nesățioase și obsesia pentru putere nu aduc fericirea și că a fi mulțumit cu ceea ce ai este mai important decât a avea totul. El înțelege că lucrurile materiale și puterea nu pot înlocui afecțiunea, iubirea și relațiile autentice.
Astfel, băiatul se întoarce la fântână și îi cere să-și anuleze toate dorințele. El renunță la puterile și obiectele magice obținute și își exprimă recunoștința pentru lecțiile învățate. În final, băiatul se întoarce acasă cu o înțelepciune nouă și o perspectivă schimbată asupra vieții.
„Fântâna fermecată” transmite o lecție morală puternică despre importanța înțelepciunii, recunoștinței și mulțumirii pentru ceea ce avem. Povestea ne avertizează asupra pericolului dorințelor nesățioase și a obsesiei pentru putere, aducând în prim-plan valoarea umilinței, a prieteniei și a satisfacției cu ceea ce ne oferă viața.