vasile-alecsandri

Poezia „Fântâna cu doi brazi” de Vasile Alecsandri este scrisă în stilul folcloric popular, fiind caracterizată de expresivitate și de folosirea unor imagini puternice. În poem, autorul descrie fântâna cu doi brazi din curtea casei părintești, simbol al copilăriei și al nostalgiei, unde se adună oamenii pentru a bea apă proaspătă și a se bucura de povestirile bătrânilor. Poezia este o meditație asupra trecerii timpului și a pierderii, dar și o celebrare a tradițiilor și a comunității rurale.


La fântâna cu doi brazi
Am ucis doi unguri fraţi
Pentru-o puică ungureancă
Care nu mi-era duşmancă,
O copilă din hotar,
Fată de boier maghiar.
La fântână ea cum sta,
Braţe albe-şi arăta.
Eu pe loc mă fermecai
Braţele-i le sărutai,
Şi copila se pleca
Şi pe braţe-i mă culca.

Iar cei fraţi cam tinerei
S-aprinseră ca doi zmei
Şi de mine se legară
Şi pe mine s-aruncară.
Eu măciuc-am ridicat,
Pe-amândoi i-am şi culcat
Şi sub brazi i-am îngropat,
La crucile drumului,
La răcoarea vântului,
Şi la cap şi la picioare
Le-am pus flori de lăcrimioare,
Câte fete-or trece-n cale
Să le plângă-amar de jale.

Rezumat extins la poezia Fântâna cu doi brazi de Vasile Alecsandri

Poezia „Fântâna cu doi brazi” de Vasile Alecsandri a fost publicată pentru prima dată în anul 1863. Aceasta este o poezie de dragoste, care descrie o fântână dintr-un colţ de grădină, la care se întâlnesc doi iubiţi.

Poezia este structurată în 3 strofe a câte 8 versuri fiecare. În prima strofă, poeta descrie fântâna cu doi brazi, care reprezintă un simbol al iubirii. În a doua strofă, vorbește despre întâlnirea iubiților la fântână și descrie dragostea lor. În final, în a treia strofă, poeta se adresează fântânii și îi cere să își păstreze mereu taina iubirii.

Prin intermediul acestei poezii, Alecsandri ne oferă o imagine romantică a unei fântâni, care devine un loc de întâlnire pentru doi îndrăgostiți. În același timp, poezia transmite un mesaj despre iubire, descriind-o ca fiind un sentiment profund și misterios.

De asemenea, poezia este caracterizată de un limbaj simplu și plin de imagini sugestive, care aduc la viață atmosfera și frumusețea locului.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.