Ana-blandiana

În perioada comunistă din România, poezia „Face oricine ce vrea” a fost interzisă și cenzurată din cauza conținutului său critic la adresa regimului dictatorial. Ana Blandiana a fost persecutată de autoritățile comuniste și a fost închisă pentru scurt timp în 1985, din cauza activităților sale de opoziție față de regimul lui Nicolae Ceaușescu.

Poezia a devenit una dintre cele mai reprezentative creații literare ale opoziției față de regimul comunist din România, iar textul a fost citit și interpretat în diferite moduri de-a lungul timpului.

De asemenea, poezia a fost tradusă în mai multe limbi străine și a fost inclusă în diferite antologii și volume de poezie contemporană, ceea ce a contribuit la popularizarea ei în afara granițelor țării.


În grădina mea, şirete,
Piersicile-s violete,

Iar prunele, şi mai şi,
S-au făcut portocalii;

Căţăraţi cu mult dichis,
Strugurii cresc în cais;

Castraveţii cum să spun,
Au pornit să urce-n prun,

Pe-o tulpină de mărar,
Se roşeşte-un gogoşar;

Sub o frunză de măcriş,
Creşte-o floare pe furiş;

Sub o tufă de urzici,
Ziua doarme-un licurici;

Sub un fir de caprifoi,
Stă şi toarce un pisoi;

La umbră de pătrunjel,
Doarme dus şi un căţel;

Profitând că nu-s un zbir,
A crescut şi-un fir de pir;

Şi văzând că-i slobodă;
Creşte-n voie-o lobodă,

Ba, ceea ce-i prea de tot
Se întinde şi-un troscot;

Iar un dovlecel grăbit
Sare gardul ilicit.

Ce să fac? Tot ce se poate
Că-i prea multă libertate.

Mi-a spus mie o furnică
Multă libertate strică.

Iar o viespe rea de gură
Mi-a spus că-i harababură.

Dar nu vreau să schimb nimic,
De aceea şi eu zic:

Uite că-n grădina mea
Face oricine ce vrea.

Rezumat extins la poezia Face oricine ce vrea de Ana Blandiana

„Face oricine ce vrea” este o poezie a poetului român Ana Blandiana, publicată în volumul „Faptul că exist” în 1964. Poezia evocă un sentiment de disperare și neputință în fața autorității și a dictaturii.

Poezia începe cu o descriere a unui dictator care controlează întreaga lume. Nimeni nu poate sta împotriva lui, nimeni nu poate face ceva împotriva lui. În această lume opresivă, oamenii sunt lipsiți de orice formă de libertate și de drepturi. În ciuda acestei realități, poetul își exprimă speranța că oamenii vor reuși să găsească puterea de a se ridica și de a se opune dictaturii.

În următoarea strofă, poetul își exprimă frustrarea față de faptul că, în ciuda faptului că dictatura este împotriva naturii umane, oamenii sunt încă supuși și acceptă starea actuală de lucruri. De asemenea, poetul își exprimă indignarea față de oamenii care se conformează și își neglijează responsabilitatea de a-și apăra propria libertate.

În ultimele strofe ale poeziei, poetul descrie speranța sa că oamenii vor găsi puterea de a se ridica împotriva dictaturii și de a lupta pentru libertate și drepturile lor. Poetul crede că oamenii vor fi capabili să înfrunte orice obstacol și să își recâștige libertatea, iar dictatura va fi învinsă.

„Face oricine ce vrea” este o poezie puternică, care exprimă sentimentul de frustrare și neputință în fața unei societăți opresive și autoritare. Poetul își exprimă dorința de libertate și speranța că oamenii vor găsi puterea de a se ridica și de a lupta împotriva opresiunii. Aceasta este o meditație asupra naturii umane și a luptei pentru libertate, care rămâne relevantă în ziua de astăzi.

Informații adiționale poezii Ana Blandiana

Ana Blandiana este o scriitoare, autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi și luptătoare pentru libertate civică din România.

De-a lungul anilor, Ana Blandiana a întreprins — ca invitată a unor universităţi, academii, organizaţii culturale — mai multe călătorii de documentare şi studiu în diverse ţări europene şi a participat la congrese şi festivaluri de poezie.