Un fapt divers interesant despre poezia „Fabula” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte din colecția sa de poezii intitulată „Flori de mucigai,” publicată în 1927. Această colecție este una dintre cele mai cunoscute și influente lucrări ale lui Arghezi și este considerată una dintre vârfurile creației sale poetice.
„Flori de mucigai” este renumită pentru abordarea sa modernă și provocatoare a limbajului și a temelor. În această colecție, Arghezi a încălcat normele tradiționale ale poeziei și a introdus elemente de cotidian, de cronică socială și de reflexie filozofică în creația sa literară. „Fabula” se potrivește perfect cu spiritul acestei colecții, deoarece aduce în discuție teme sociale și morale printr-o poveste alegorică.
– ” Pe profeţi, ca pe omizi,
Îi pîndeşti şi îi ucizi . „
-” N-am nevoie de profeţi,
Ci de oameni mălăieţi. „
-” Vreau ca omul să ia foc,
Nu-l vreau stins şi dobitoc. „
Rezumat extins la poezia Fabula de Tudor Arghezi
„Poezia „Fabula” de Tudor Arghezi este o creație poetică care folosește o poveste alegorică pentru a aduce în discuție probleme sociale și morale profunde. Această poezie face parte din colecția „Flori de mucigai,” publicată în 1927, și este reprezentativă pentru abordarea modernă și provocatoare a lui Arghezi față de poezie.
Poezia începe cu o descriere a unui tâlhar care atacă un om sărman și-l jefuiește de banii săi. Tâlharul, asemănat cu un vultur, îl amenință pe om și-l lasă fără nimic. Această secvență inițială prezintă o imagine a societății nedrepte și a celor care profită de cei mai slabi.
Însă, povestea continuă cu o schimbare surprinzătoare de perspectivă. În loc să se încheie cu nevinovatul om sărman suferind în urma atacului, se dezvăluie că acest om era de fapt un tâlhar deghizat. El și-a înșelat complicele, care acum este furios și însetat de răzbunare.
Această schimbare bruscă de perspective sugerează că lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par și că oamenii pot fi înșelători. Poetul aduce în discuție tema justiției și a echității, arătând că ceea ce pare a fi o nedreptate inițială poate fi, de fapt, o formă de represiune sau de răutate disimulată.
„Fabula” invită cititorii să reflecteze asupra naturii umane, a ipocriziei și a ambiguității morale. Această poezie îndeamnă la o analiză profundă a aparențelor și a caracterelor umane, subliniind complexitatea relațiilor sociale și a eticii. Este o lucrare poetică care rămâne actuală și provocatoare în abordarea sa a problemelor sociale și morale, reafirmând geniul lui Tudor Arghezi în literatura română.”
Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi
Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.
Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.