vasile-alecsandri

Poezia „Fa leliţă rotiliţă” este o poezie pentru copii scrisă de Vasile Alecsandri, un important scriitor, poet, dramaturg și om politic român din secolul al XIX-lea. Acesta a fost unul dintre fondatorii Societății Junimea și a avut un rol important în dezvoltarea culturii și literaturii române.

Poezia „Fa leliță rotiliță” este o poezie pentru copii care îi învață pe aceștia să fie atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor și să-și folosească imaginația pentru a crea lumi noi și frumoase. Prin intermediul acestei poezii, Alecsandri îi încurajează pe copii să exploreze lumea și să învețe lucruri noi, dar și să-și păstreze inocența și să se bucure de lucrurile simple ale vieții.

De-a lungul timpului, această poezie a devenit una dintre cele mai populare și îndrăgite poezii pentru copii din literatura română, fiind inclusă în multe manuale școlare și fiind frecvent recitată în școli și grădinițe.


„Fa leliţă rotiliţă,
Dă-mi gura peste portiţă”.
„Ba, eu gura nu ţi-oi da,
Că aşa tu mă-i muşca.
Drag îmi e bădica nalt
Că sărută dezmierdat.
El se pleacă de eşti mică
Şi în braţe-i te ridică,
Dar bădica mititel
Mi-e urât şi fug de el,
Că cu nasu-n brâu te-mpunge
Şi cu gura nu te-ajunge!”

Rezumat extins la poezia Fa leliţă rotiliţă de Vasile Alecsandri

Poezia „Fa leliță rotiliță” a fost scrisă de Vasile Alecsandri și face parte din ciclul de poezii populare intitulat „Doine”.

În poezia „Fa leliță rotiliță”, autorul descrie o scenă pastorală în care o fată își duce oile la păscut și se încântă de frumusețea naturii din jur. Prin intermediul poeziei, se evidențiază dragostea și legătura strânsă dintre om și natură. Autorul accentuează frumusețea și armonia naturii prin folosirea unui limbaj poetic plin de metafore și comparații.

Poemul începe cu o invitație adresată leliței de a porni la drum pentru a-i aduce oile la pășune. Autorul descrie apoi peisajul natural plin de flori și păsări cântătoare, care îi încântă pe toți cei care îl privesc. Lelița se bucură de frumusețea naturii și se simte una cu ea.

În partea a doua a poeziei, autorul face referire la oamenii care nu au suflet și nu pot aprecia frumusețea naturii. Ei sunt descriși ca fiind preocupați doar de bani și de interese personale, fără a-și da seama că adevărata bogăție este reprezentată de frumusețea și armonia din jur.

Poezia „Fa leliță rotiliță” este o pledoarie pentru iubirea și protejarea naturii, dar și o critică la adresa celor care o distrug. Prin intermediul poeziei, Vasile Alecsandri ne transmite mesajul că trebuie să ne învățăm să apreciem și să protejăm mediul înconjurător, deoarece fără el, nu am fi nimic.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.