Un fapt interesant despre poezia „Evoluția speciilor” de Adrian Păunescu este acela că a fost tradusă și publicată în revista britanică „The London Magazine” în anul 1974. Aceasta a fost una dintre primele poezii românești publicate într-o revistă literară importantă din Marea Britanie, ceea ce a adus o recunoaștere internațională semnificativă pentru poezia lui Păunescu și pentru literatura română în general. Acest lucru a contribuit la promovarea valorilor culturale românești în străinătate și a evidențiat importanța poeziei lui Păunescu în contextul literaturii internaționale.
Când ni s-a dat cuvântul, ni s-au luat aripile,
Zadarnic este dorul nostru după aripi,
Noi invocăm în lume aripi şi, pentru a convinge,
Trişti cheltuim cuvinte, îndureraţi de lipsa unor aripi.
Vrem să zburăm, vrem să trăim cu aripi,
Râvnim luxoase aripi, cerem ceţoase aripi,
Vrem aripi şi vrem aripi, vrem aripi şi vrem aripi,
Şi cheltuim cuvinte în goana după aripi.
Şi iarăşi cerem aripi, oricui îi cerem aripi,
Deşi când ni s-au luat aceste aripi
Ne-a fost cedat cuvântul,
Pe care îl trimitem după aripi.
Vrem să intrăm în aripi, să locuim în aripi,
Ni-i locul între aripi, acolo vrem să stăm,
Şi cheltuim cuvinte: vrem aripi, daţi-ne oricăruia din noi
Pentru această viaţă câte un stol de două aripi.
Departe, între aripi, se-ntemniţează păsări,
Cu câte două aripi, plictisindu-se de zbor;
Şi căutând terenul pe care să se-aşeze,
Lor de cuvântul, izgonit de aripi, le e dor.
Rezumat extins la poezia Evoluția speciilor de Adrian Păunescu
„Evoluția speciilor” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului XX. Poezia a fost publicată în anul 1973 și a devenit una dintre cele mai reprezentative creații ale autorului.
Poezia începe cu o descriere a lumii naturale și a vieții animalelor, arătând cum acestea s-au dezvoltat și au evoluat în timp. Autorul evidențiază importanța procesului de evoluție și arată cum acesta a dus la apariția diversității speciilor și la dezvoltarea formelor de viață din natură.
În continuare, autorul descrie cu cuvinte frumoase și sugestive frumusețea și măreția vieții animalelor, evidențiind faptul că ele au avut un rol important în evoluția lumii naturale și în dezvoltarea speciilor. El subliniază importanța protejării naturii și a conservării diversității speciilor și arată cum acțiunile noastre pot avea un impact semnificativ asupra lumii naturale și a vieții animalelor.
În final, autorul subliniază importanța procesului de evoluție și arată cum acesta a influențat și evoluția umanității. El evidențiază faptul că omul este parte a lumii naturale și că evoluția sa este strâns legată de cea a naturii și a vieții animalelor.
În concluzie, „Evoluția speciilor” este o poezie plină de sensibilitate și de frumusețe, care surprinde importanța procesului de evoluție și a diversității speciilor în lumea naturală. Poezia este considerată un manifest pentru protejarea naturii și a vieții animalelor și a devenit un simbol al luptei pentru conservarea diversității speciilor și pentru protejarea mediului înconjurător.
Informații adiționale despre Adrian Păunescu
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.
A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.