Adrian-paunescu

Un fapt divers interesant despre poezia „Eu sunt cenuşa ta, Cenuşăreasă” de Adrian Păunescu este că a fost interpretată într-un mod neașteptat de către trupa rock românească Phoenix într-unul dintre cele mai cunoscute cântece ale lor, intitulat „Cenușă și diamant”. Versurile poeziei lui Păunescu au fost adaptate și integrate în textul melodiei, care a devenit un imn al libertății și al luptei împotriva dictaturii comuniste din România în anii ’80.

În acea perioadă, melodia a devenit o expresie a opoziției la regimul comunist și a transmis mesajul puternic că dragostea și libertatea nu pot fi niciodată distruse sau înăbușite de către autorități. Acest eveniment demonstrează faptul că poezia lui Păunescu a avut un impact puternic și durabil asupra culturii și a spiritului național în România, devenind o sursă de inspirație și de putere pentru mulți oameni.


Cenuşa care sunt e-o floare-aleasă
Din tot incendiul fără de noroc,
Pe care eu asupră-mi îl convoc
Când dorul meu de tine mă apasă.

Cenuşa care sunt îţi stă la masă,
De-acest decor ostil îşi bate joc,
Oricum, văzând-o, vei avea un şoc,
E caldă şi pe gene ţi se lasă.

Cenuşa care sunt plecând de-acasă,
Moştenitoare a acestui foc,
Nu-ţi va ierta meandrele deloc,
Pe buze şi prin ochi o să-ţi tot iasă.

La propria ta viaţă te provoc,
Eu sunt cenuşa ta, Cenuşăreasă.

Rezumat extins la poezia Eu sunt cenuşa ta, Cenuşăreasă de Adrian Păunescu

„Eu sunt cenuşa ta, Cenuşăreasă” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori români ai secolului XX. Poezia a fost publicată în anul 1976 și face parte din volumul său de poezii intitulat „Noaptea pe covor”.

Poezia explorează tema iubirii și a trecerii timpului, subliniind fragilitatea și efemeritatea vieții și a relațiilor umane. Titlul sugerează o legătură puternică între doi oameni, ceea ce sugerează că autorul se referă la un sentiment profund de iubire și de conectare emoțională.

În prima strofă, poetul descrie imaginea unui iubitor care își privește partenera, Cenușăreasa, sugerând că timpul poate avea un efect dăunător asupra iubirii și asupra vieții. El sugerează că dragostea lor a fost pură și neîndoielnică, dar acum, din cauza trecerii timpului, se poate descompune și se poate transforma în cenușă.

În a doua strofă, poetul subliniază faptul că timpul poate distruge totul, chiar și sentimentele cele mai profunde de iubire. El sugerează că cenușa reprezintă un simbol al efemerității vieții și al trecerii timpului, dar că dragostea poate supraviețui și poate învinge chiar și moartea.

În ultima strofă, poetul afirmă că este cenușa ta, ceea ce sugerează că dragostea lor este în continuare prezentă, chiar dacă au trecut ani sau decenii. El sugerează că iubirea lor a supraviețuit trecerii timpului și a întunericului și că este încă vie și arzătoare.

În concluzie, poezia „Eu sunt cenuşa ta, Cenuşăreasă” de Adrian Păunescu explorează tema iubirii și a trecerii timpului, subliniind fragilitatea și efemeritatea vieții și a relațiilor umane. Prin evocarea imaginii puternice a cenușei și a efemerității vieții, poetul ne inspiră să prețuim fiecare moment și să iubim cu intensitate, chiar și în fața trecerii timpului și a morții.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.