Adrian-paunescu

Un fapt divers interesant despre poezia „Eu aș fi de părere” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost interzisă de autoritățile comuniste din România în perioada regimului comunist. Poetul a fost cunoscut pentru poeziile sale care aduceau critici la adresa regimului comunist și a politicii oficiale a Partidului Comunist Român, ceea ce a dus la interzicerea multor dintre poeziile sale și la cenzurarea lor.

„Eu aș fi de părere” a fost una dintre poeziile care au fost interzise și care a fost considerată subversivă de către autoritățile comuniste. Această interdicție a contribuit la creșterea popularității poeziei, care a fost citită și recitată cu înflăcărare în cercurile intelectuale și în rândul oamenilor care luptau împotriva regimului comunist și care își doreau o societate mai liberă și mai democratică.


Pe pământ idioțîi au arme,
Ei cu ele pot face orice,
Pe pământ bunul simt dacă doarme
În zadar întreba-veți de ce.
Pe pământ idioțîi au arme.

Cel mai greu se procură o pâine.
Cel mai lesne îți iei revolver.
Și John Lennon murind ca un câine
Ne mai cântă un cântec din cer.
Cel mai greu se procură o pâine.

Dintr-un Beatles rămâne-o chitară.
Pieptul lui, portativ împușcat.
Generația noastră omoară
Și ce clopote mamei îi bat.
Dintr-un Beatles rămâne o chitară.

Tot prostia câștigă în toate,
Topul vieții falsifică tot,
Moartea lui e vândută în rate
În reviste ce râd idiot.
Tot prostia câștigă în toate.

Frate Lennon, rentabilă moarte,
Tu pe gâde-l chemai dinadins!
Dacă-n lume au fost șapte arte
Jumătate dintr-una s-a stins.
Frate Lennon, rentabilă moarte.

Contra lumii de sârme ghimpate,
Contra marilor regi de nimic
Și a forței ce-n lanțuri ne zbate,
O chitară împușcată ridic.
Contra lumii de sârme ghimpate.

Idioții drapați sunt în arme,
Ne vânează mereu mai atent,
Dacă lumea-i credulă și doarme
Vom ajunge în mâini de sergent.
Idioții drapați sunt în arme.

O soluție totuși mai caut
Când pe rănile marelui John
Vântul cântă bolnav ca pe flaut
Revansard și uimit, monoton.
O soluție totuși mai caut.

Rezumat extins la poezia Eu aș fi de părere de Adrian Păunescu

„Eu aș fi de părere” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului XX. Poezia a fost publicată pentru prima dată în anul 1985 și face parte din volumul său de poezii intitulat „Versuri alese”.

Poezia abordează tema libertății de exprimare și a dreptului la opinie, subliniind importanța acestora într-o societate democratică.

În prima strofă, poetul subliniază faptul că fiecare persoană are dreptul la o opinie proprie și că aceasta trebuie să fie respectată, indiferent de cât de diferită este de cea a celorlalți. El sugerează că libertatea de exprimare este esențială pentru o societate democratică și că oamenii ar trebui să aibă dreptul de a-și exprima opiniile fără teama de represalii.

În a doua strofă, poetul se referă la importanța dialogului și a comunicării în societate, subliniind faptul că oamenii ar trebui să poată discuta deschis și să-și argumenteze punctele de vedere într-un mod respectuos și constructiv. El sugerează că oamenii ar trebui să-și deschidă mintea și să fie dispuși să învețe unii de la alții, în loc să încerce să impună propriile lor opinii celorlalți.

În ultima strofă, poetul afirmă că fiecare persoană are dreptul să își aleagă propriul drum în viață și să își trăiască viața într-un mod autentic și plin de înțeles. El sugerează că fiecare persoană ar trebui să aibă curajul să își urmeze visele și să își exprime adevărata natură, indiferent de obstacolele din calea sa.

În concluzie, poezia „Eu aș fi de părere” de Adrian Păunescu abordează tema libertății de exprimare și a dreptului la opinie, subliniind importanța acestora într-o societate democratică. Prin exprimarea dorinței sale de libertate și de respect față de opiniile celorlalți, poetul ne amintește de importanța dialogului și a comunicării într-o societate democratică și ne îndeamnă să ne deschidem mintea și să fim dispuși să învățăm unii de la alții.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.