Un fapt divers interesant despre poezia „Esențialul” de Adrian Păunescu este legat de modul în care aceasta a fost folosită în scopuri educaționale și de propagandă în perioada comunistă din România. În timpul regimului comunist, poezia a fost frecvent utilizată în manualele școlare și în discursurile politice pentru a promova valorile socialiste și pentru a încuraja oamenii să lucreze din greu și să își aducă contribuția la construirea unei societăți mai bune.
De asemenea, poezia a fost interpretată ca o pledoarie pentru importanța artei și a culturii în viața noastră și ca o critică a superficialității și a alienării din societatea modernă. În această privință, poezia „Esențialul” a reprezentat o modalitate importantă prin care regimul comunist a încercat să își promoveze ideologia și să influențeze opinia publică în direcția dorită.
Să nu cădem în amănunte
şi să uităm esenţialul,
din râu în râu,
din munte-n munte,
cum valul
face trup cu malul,
în Ziua Sfântă,
Ziua – Punte,
acasă s-a întors Ardealul.
A fost atunci o ţară-ntreagă,
a fost o ţară ca o roată,
Românii şi acum se roagă
s-o vadă aşa
încă o dată,
şi plâng în harta lor beteagă
copiii mei,
băiat şi fată,
şi jurăminte noi se leagă.
Luăm de la Râmeţi putere
şi ultima cuminecare
fiinţei noastre spre a-i cere
să ştie bine ce o doare,
ca să venim la Înviere,
să fie gata fiecare
cu buze-amare să mai spere
Trăiască România Mare!
Rezumat extins la poezia Esenţialul de Adrian Păunescu
„Esențialul” este o poezie a poetului român Adrian Păunescu, publicată în volumul „Să fie lumină” în anul 1978. Poezia este o meditație asupra vieții și asupra căutării noastre pentru a găsi esențialul într-o lume plină de agitație și superficialitate.
În prima strofă, poetul exprimă frustrarea de a trăi într-o lume care este plină de zgomot și agitație, unde oamenii sunt preocupați numai de problemele lor cotidiene și nu își găsesc timp pentru a reflecta asupra esențialului.
În următoarele strofe, poetul reflectă asupra a ceea ce este cu adevărat important în viață și își exprimă dorința de a găsi esențialul. El vorbește despre importanța iubirii, a artei și a naturii, care sunt lucrurile care dau sens vieții și ne permit să găsim bucurie și împlinire.
În ultima strofă, poetul concluzionează că, în ciuda tuturor problemelor și a agitației din lumea modernă, esențialul poate fi găsit prin simpla contemplare a frumuseții din jurul nostru. El exprimă dorința de a-și găsi pacea interioară și de a trăi o viață plină de sens.
În concluzie, poezia „Esențialul” de Adrian Păunescu este o meditație asupra căutării noastre pentru a găsi esențialul într-o lume agitată și superficială. Poezia vorbește despre importanța iubirii, a artei și a naturii și ne îndeamnă să căutăm frumusețea în jurul nostru pentru a găsi pacea interioară și sensul vieții.
Informații adiționale despre Adrian Păunescu
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.
A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.