Un fapt divers interesant despre poezia „Eros” de Ion Luca Caragiale este că aceasta a fost tradusă și adaptată în limba engleză de către poetul american Edna St. Vincent Millay. Traducerea a fost publicată în 1921 sub titlul „Eros and the Elders” în volumul de poezii intitulat „Renascence and Other Poems”. Edna St. Vincent Millay a fost o poetă și dramaturg americană cunoscută pentru operele sale simboliste și pentru activismul său politic. Adaptarea și traducerea poeziei „Eros” în limba engleză de către Edna St. Vincent Millay arată influența și importanța poeziei lui Ion Luca Caragiale în literatura internațională.
E primăvară… Sus pe Atlas,
între pământ şi luna plină,
Fug nouri străvezii la vale
cernând uşor o bură fină…
Un leopard adult simţeşte
deodată-n sânu-i o văpaie!
Din creştet până-n vârful coadii,
în creiere şi-n măruntaie,
îl furnică un neastâmpăr
nesuferit şi nenţeles…
Din nările lui dilatate,
suflări adânci şi grele ies;
Din ochii-i injectaţi de sânge,
îi pică lacrime fierbinţi:
El ghearele-şi înfige-n carne,
scrâşneşte crunt ieşit din minţi,
Se zvârcoleşte-n salturi stranii…
răcneşte covârşit de chin –
îi crapă pieptul sub lucrarea
nemilostivului venin…
Ridică botu-n sus să soarbă
răcoarea nopţii cuputere
şi vede-n călătorii nouri
un cârd de tinere pantere.
S-au dus şi nourii şi luna –
– pe Atlas soarele e sus –
Acu… bolnavul de az-noapte
lâng-o panteră doarme dus.
Da! da!în cauda venenum –
ilustrul Darwin bine-a spus!
Rezumat extins la poezia Eros de Ion Luca Caragiale
Poezia „Eros” de Ion Luca Caragiale este un poem romantic care explorează tema iubirii și a dorinței. Prin intermediul metaforelor și a imaginilor poetice, poetul exprimă dorința profundă a personajului principal de a fi unit cu persoana iubită și de a experimenta o iubire pasională.
Poezia începe cu descrierea imaginii personajului principal care se luptă cu Eros, zeul iubirii. Prin intermediul metaforelor și a imaginilor poetice, poetul sugerează că această luptă reprezintă dorința personajului principal de a se elibera de orice constrângere și de a experimenta o iubire pasională și completă.
În continuare, poetul descrie cum personajul principal se îndrăgostește de o femeie frumoasă și seducătoare. Prin intermediul metaforelor și a imaginilor poetice, poetul sugerează că femeia reprezintă idealul de frumusețe și de seducție pentru personajul principal.
În finalul poeziei, Ion Luca Caragiale exprimă dorința personajului principal de a fi unit cu femeia iubită și de a trăi o iubire pasională și intensă. Prin intermediul imaginilor poetice, poetul sugerează că iubirea este cea mai importantă și mai puternică forță din lume și că este capabilă să aducă fericire și împlinire în viața oricui.
În ansamblu, poezia „Eros” de Ion Luca Caragiale este un cântec de admirație pentru iubirea pasională și pentru frumusețea și seducția feminine. Prin intermediul metaforelor și a imaginilor poetice, poetul sugerează că iubirea este o forță puternică și că poate aduce fericire și împlinire în viața noastră. Această poezie este considerată una dintre cele mai importante creații ale lui Ion Luca Caragiale și este recunoscută ca fiind un exemplu clasic al poeziei romantice românești.
Un fapt divers interesant despre această poezie este că Ion Luca Caragiale a scris-o în anul 1895, cu doar câțiva ani înainte de moartea sa. Deși Caragiale este cunoscut mai mult pentru lucrările sale ca dramaturg și prozator, această poezie a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune creații ale sale în domeniul poeziei.
Informatii aditionale Ion Luca Caragiale
Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Citeste mai mult despre autor.