vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Emmi” de Vasile Alecsandri este acela că aceasta a fost inspirată de o femeie reală, pe nume Emilia Cozma, care a fost unul dintre modelele pentru personajele feminine ale lui Vasile Alecsandri. Emilia Cozma a fost o femeie frumoasă și inteligentă, care a influențat profund viața lui Alecsandri și a inspirat multe dintre poeziile sale romantice.

Poezia „Emmi” a fost scrisă în perioada romantismului în literatura română, o mișcare literară care promova iubirea și frumusețea naturii, dar și iubirea și pasiunea în relațiile umane. Aceasta a fost recunoscută ca o capodoperă a lui Vasile Alecsandri, fiind considerată una dintre cele mai bune poezii romantice din literatura română. Poezia a fost inclusă în multe antologii și colecții de poezii românești și a influențat profund literatura și cultura românească, devenind un simbol al sensibilității și al iubirii pentru frumusețea și pasiunea vieții umane.


Când glasul Providenţei te-a rechemat în ceruri,
Ca să măreşti podoaba cereştilor misteruri,
 
O, fiică a Moldovei! o, suflet îngeresc!
O, floare trecătoare pe plaiul pământesc!
 
În ora de pe urmă a vieţuirii tale,
In mijlocul acelor ce te plângeau cu jale,
 
Tu, blândă radioasă, cu zâmbetul senin.
Primblând asupra lumii un ochi frumos şi lin,
 
Ai zis: „Eu plec, adio, pe calea veşniciei,
Dar vreau a fi cântată in limba armoniei.”
 
Ş-atunci, pe pragul morţii, la mine ai gândit,
La mine, ce duc jalea acelor ce-au murit!
 
O, dar, voi spune lumii cât fost-ai de frumoasă,
Iubită, iubitoare şi dulce şi duioasă!
 
Ce inimă-ngerească bătea în sânul tău
Cum alinai c-un zâmbet amarul cel mai greu!
 
Cum dulcea ta privire era încântătoare
Ca-n viforele iernii o zi de dulce soare,
 
Şi lumea va-nţelege că tu, spre cerul sfânt.
De mult erai menită să zbori de pe pământ!
 
O, soartă, lege crudă! o, taină-ngrozitoare!
De ce lumina pere? de ce copilul moare?
 
De ce în omenire aşa multe jeliri,
Ş-aşa de trecătoare, de scurte fericiri?
 
De ce să cadă crinul în zarea dimineţii?
De ce să moară Emmi în floarea tinereţii?
 
Lipsea Dumnezeu oare de îngeri lucitori?
Lipsea cerul de raze, de stele şi de flori?
 
Nu! însă tu, alb înger, aveai nalta menire
S-arăţi că trista moarte e pas la nemurire,
 
Că-n ora de pe urmă un suflet înzeit
Priveşte fără spaimă l-al vieţii asfinţit.
 
Şi că o frunte albă păstrează, ca în viaţă,
Frumseţea-i răpitoare chiar sub a morţii gheaţă…
 
O, fiică a Moldovei! trecut-ai ca un vis,
Şi raiul nemuririi în sânu-i te-a închis.
 
Dar câte flori frumoase răsar pe-a noastră cale,
Ne amintesc de tine şi ne cuprind de jale!
 
Şi câte păsărele cu dulce glasul lor
Şoptesc de blânda Emmi şi ne pătrund de dor!

Rezumat extins la poezia Emmi de Vasile Alecsandri

„Emmi” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, care explorează tema iubirii și a frumuseții naturii, subliniind importanța iubirii și a pasiunii în relațiile umane.

Poezia începe prin descrierea unei fete frumoase, numită Emmi, care este prezentată ca o făptură divină și misterioasă. Poetul subliniază frumusețea acestei fete și evidențiază faptul că ea reprezintă o sursă de inspirație și de iubire pentru autor.

În continuare, poetul descrie o serie de evenimente care au loc între el și Emmi, subliniind intensitatea și pasiunea acestei relații. Poezia subliniază importanța iubirii și a pasiunii în relațiile umane, evidențiind faptul că acestea sunt elemente esențiale pentru o relație armonioasă și fericită.

În final, poetul subliniază faptul că iubirea și frumusețea naturii sunt valorile care ne permit să trăim în pace și în armonie cu lumea înconjurătoare. Poezia este văzută ca un apel la iubire și la frumusețea naturii, subliniind faptul că acestea sunt valorile care ne dau sens și valoare vieții umane.

„Emmi” este o poezie plină de sensibilitate și de emoție, care subliniază importanța iubirii și a frumuseții naturii. Vasile Alecsandri reprezintă un apărător al valorilor romantice și al sensibilității umane, și evidențiază faptul că iubirea și respectul pentru natură și pentru ceilalți oameni sunt valorile care ne permit să trăim în pace și în armonie cu lumea înconjurătoare. Poezia este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate poezii ale lui Vasile Alecsandri și reprezintă un simbol al literaturii romantice și a iubirii în relațiile umane.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.

Ce influenta a avut poezia Emmi de Vasile Alecsandri

Poezia „Emmi” de Vasile Alecsandri, scrisă în 1876, este mai puțin cunoscută decât alte opere ale sale, dar a avut totuși o influență subtilă în literatura română. Iată câteva moduri în care această poezie a influențat:

  1. Explorarea subiectului exotic: „Emmi” este o poezie care explorează un subiect exotico-oriental, evocând o poveste de dragoste cu iz oriental. Acest aspect exotic a deschis calea pentru alți scriitori români care au încercat să abordeze teme sau subiecte exotice în scrierile lor.
  2. Stil poetic elaborat: Stilul poetic al lui Alecsandri în „Emmi” este elaborat și bogat în imagini. Aceasta a servit drept exemplu pentru alți poeți care au căutat să dezvolte un limbaj poetic asemănător în lucrările lor.
  3. Contribuție la romantism: Poezia „Emmi” păstrează elemente romantice, cu teme de dragoste și de nostalgie. Aceste elemente romantice au influențat continuarea dezvoltării romantismului în literatura română.
  4. Explorarea liricii orientale: Poezia sugerează influențe ale liricii orientale, ceea ce a deschis ușa pentru interesul ulterior al scriitorilor români pentru cultura și literatura orientală.

În concluzie, deși poate nu la fel de celebră ca alte opere ale lui Vasile Alecsandri, poezia „Emmi” a avut o influență subtilă în literatura română prin explorarea subiectului exotic, stilul poetic elaborat și elementele romantice.