alecu-donici

Una dintre curiozitățile legate de fabula „Elefantul în domnie” este legată de simbolul elefantului. În cultura indiană, elefantul este considerat un simbol al puterii, înțelepciunii și longevității. În plus, elefantul este un animal sacru în cultura hindusă, fiind asociat cu zeul Ganesha, protectorul înțelepciunii, al cunoașterii și al prosperității. De asemenea, elefantul este și animalul național al Indiei.


Cine-i tare şi mare,
Dar minte nu prea are,

Nu-i bine, cât de bun la inimă să fie.

Pe elefant l-au pus în codri la domnie,
Şi de pe neam ei toţi,
De la străbunii săi până la strănepoţi,
Au îndestulă minte;
Dar este rar acel preafericit părinte
Să-i iasă buni copiii toţi.
Şi elefantul meu, oricum era de mare,
A înţelegerii n-avea îndemânare,
Iar blând şi plin de bunătate

Era, cât nu se poate.
Şi iată că la domn au dat bietele oi
O jalobă, zicând că „lupii răi pe noi

De tot ne jecuiesc”.
– Tâlharii, varvarii, da cum de îndrăznesc!
Au zis duiosul domn. Iar lupii se-ndrepta

Şi-aşa urla:
– Măria ta!

De noi nu te-ndura,
Căci singur ne-ai fost dat poruncă astă-iarnă
S-avem cu toţii blană.
Iar oile pârăsc, c-aşa sunt învăţate:
Noi n-am luat mai mult decât pielcea de frate.

– Atâta! domnul le răspunde,
Să ştiţi că strâmbătăţi la mine nu-ţi ascunde,
Vă hotărăsc de-acum de oaie o pielcică,
Şi nici un păr mai mult, nimică.

Rezumat extins la fabula Elefantul în domnie de Alecu Donici

Fabula „Elefantul în domnie” scrisă de Alecu Donici prezintă povestea unui elefant care ajunge rege într-un regat de animale și care decide să guverneze cu dreptate și înțelepciune.

Elefantul este descris ca fiind un animal mare și puternic, dar și inteligent și cu o mare capacitate de judecată. Când el devine rege, animalele îl consideră un guvernator drept și echitabil, în timp ce vânătorii îl consideră un animal valoros și încearcă să-l vâneze.

Elefantul își folosește înțelepciunea și priceperea pentru a-i ajuta pe cei săraci și a instaura pacea în regat. El îi pedepsește pe cei care încalcă legea și îi ajută pe cei care sunt în nevoie. În cele din urmă, vânătorii sunt învinși și elefantul este salvat.

Fabula ilustrează ideea că un lider bun trebuie să fie înțelept și să lucreze pentru binele tuturor, nu doar pentru propria lor putere sau interese. În plus, fabula sugerează că puterea și inteligența pot fi mai puternice decât forța fizică.

În general, fabula „Elefantul în domnie” încurajează valorile precum justiția, înțelepciunea și compasiunea și prezintă un mesaj pozitiv despre puterea unui lider care își folosește înțelepciunea pentru a ajuta oamenii.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.

Ce influenta a avut poezia Elefantul în domnie de Alecu Donici

Poezia „Elefantul în domnie” de Alecu Donici a avut o influență semnificativă în literatura română și în satira socială și politică a vremii sale. Iată câteva moduri în care această poezie a avut un impact:

  1. Satira socială și politică: Poezia este o critică acerbă a corupției și a abuzurilor puterii politice din Moldova secolului al XIX-lea. Donici folosește figura unui elefant pentru a simboliza inadecvarea și greutatea guvernanților.
  2. Promovarea umorului și satirei: Poezia a demonstrat puterea umorului și a satirei în abordarea problemelor sociale și politice. A inspirat alți autori să folosească satira ca instrument pentru a critica aspecte negative ale societății.
  3. Construirea conștiinței sociale și politice: Poezia a contribuit la creșterea conștientizării publicului cu privire la problemele politice și sociale din Moldova și la necesitatea reformelor. Ea a stimulat discuții și dezbateri asupra guvernării și a drepturilor cetățenilor.
  4. Inspirarea literaturii ulterioare: Operele lui Alecu Donici, inclusiv „Elefantul în domnie”, au servit ca model pentru literatura satirică și politică din epoci ulterioare. Alți scriitori au folosit această abordare pentru a critica injustițiile sociale și politice din istoria României și a Moldovei.

În ansamblu, poezia „Elefantul în domnie” de Alecu Donici a avut un impact semnificativ în literatura română și în promovarea satirei sociale și politice. Ea a rămas un exemplu important al utilizării literaturii pentru a critica guvernele corupte și pentru a promova schimbările necesare în societate.