Grigore Vieru poezii despre copilarie

Una dintre temele principale din poezia „Ei” de Grigore Vieru este nostalgia pentru copilărie și pentru locurile natale. Poezia surprinde și contrastul dintre traiul obișnuit al oamenilor de la țară și stilul de viață modern și tehnicizat. De asemenea, poezia exprimă dorința de a păstra și transmite generațiilor viitoare tradițiile și valorile moștenite din trecut.


Ei erau piatra
Ce pretindea moştenirea
Pământului de sub ea.
Ei apucau sfârcul trompetei cu gura
Ca pe ţâţa la care au supt.
Iar ceasul lor era toba
Care miezul nopţii bătea.
Ei mutau mereu ziua dintr-un loc în altul,
Zăpăcind-o definitiv.
Ei încurcau Dunărea cu Volga,
Drumul spre casă cu drumul spre Praga,
Temniţa cu biserica.
Şi schimbau numele florilor noastre,
Se iscăleau pe faţa pepenilor noştri.
Ei rădeau aurul de pe aripile albinelor,
Rupeau crucea de la pieptul preoţilor
Şi-o agăţau la gâtul maimuţelor.
Ei se înveleau noaptea cu harta lumii.
Ei ar fi putut sa aibă cea mai frumoasă ţară.

În ceasornicul lui Dumnezeu
Locuieşte o privighetoare.
În fiecare dimineaţă
Cântecul ei trezeşte lumina,
Iar acele sale cos
O cămaşă pentru copil.
De fapt, zici tu,
Trebuia să vina copilul,
Dar a venit Cântecul.

Rezumat al poeziei Ei de Grigore Vieru

Poezia „Ei” de Grigore Vieru este un omagiu adus eroilor care și-au sacrificat viața pentru țară. Autorul descrie prin intermediul versurilor personalități remarcabile care au luptat pentru independența și libertatea poporului român. El evidențiază faptul că acești oameni sunt mai presus de preț și îi numește „solii neamului”. Vieru descrie ceea ce acești eroi au adus pentru țară și ce au făcut pentru a o face mai bună. El îi încurajează pe cititori să nu uite de sacrificiul acestor oameni și să îi cinstească mereu pentru curajul și devotamentul lor.

Poezia începe cu un apel la toți cei care au murit pentru țară, numindu-i „Ei”. Vieru descrie acești eroi ca fiind „soarele din ceruri”, „vântul din câmpii” și „izvorul din păduri”. Autorul continuă prin a descrie ceea ce acești oameni au adus pentru țară și ce au făcut pentru a o face mai bună. Ei sunt prezentati ca fiind „munți de fier”, „solii neamului”, și „marii sculptori ai viitorului”.

Autorul își exprimă dorința ca acești oameni să nu fie uitați și îi încurajează pe cititori să îi cinstească mereu pentru curajul și devotamentul lor. În final, el subliniază faptul că toți suntem datori față de acești eroi și că este datoria noastră să ne amintim de sacrificiul lor și să continuăm să îi onorăm prin acțiunile noastre.

Poezia „Ei” este un omagiu adus celor care au luptat pentru libertatea și independența poporului român. Grigore Vieru a reușit să captureze cu succes sentimentul de recunoștință și admirație pe care trebuie să îl simțim pentru acești eroi și ne încurajează să nu îi uităm niciodată.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.

Ce influenta a avut poezia Ei de Grigore Vieru

Poezia „Ei” de Grigore Vieru a avut o influență semnificativă în literatura română, în special în ceea ce privește exprimarea sentimentelor și temelor romantice. Impactul acestei poezii include:

  1. Elocvența și sensibilitatea: „Ei” este cunoscută pentru stilul său poetic elocvent și sensibil. Poezia a inspirat alți poeți să exploreze subtilitățile și complexitățile emoționale ale iubirii și ale relațiilor umane.
  2. Popularitatea și cunoașterea generală: Poezia lui Grigore Vieru este frecvent studiată în școli și este iubită de mulți cititori. A devenit un punct de referință în literatura română și este adesea citată și recitată în diferite contexte culturale.
  3. Relevanță continuă: Tema iubirii și a timpului abordate în „Ei” rămâne relevantă și astăzi, continuând să captureze atenția și inimile cititorilor de toate vârstele.
  4. Inspirarea altor autori: Poezia a inspirat și a influențat alți poeți și scriitori români, care au continuat să exploreze subiecte similare în creațiile lor.

În concluzie, poezia „Ei” de Grigore Vieru a avut un impact semnificativ în literatura română prin abordarea sa profundă a iubirii și a timpului, devenind o parte importantă a canonului literar românesc și continuând să inspire și să emoționeze cititorii.