Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Efortul de-a uita” este că aceasta a fost transpusă muzical de către compozitorul Dan Bittman, fostul solist al trupei Holograf. Melodia a fost lansată în 1999, fiind inclusă pe albumul „Bittman & SoNoRo”. Versurile poeziei au fost păstrate integral în cântec, iar vocea lui Bittman le-a dat o nouă dimensiune emoțională. Melodia a fost un succes în rândul publicului, reușind să transmită puternic mesajul profund și universal al poeziei.


Mărturisesc a fi-ncercat să scap
De gândul despre ea, care mă doare,
Am luat tot felul de liniștitoare,
Dar nu mi-a fost prielnic nici un hap.

Alerg și scriu, între galop și trap,
Am sângerat albastru în ninsoare,
Am fost la cunoscuți, la fiecare,
Să fiu în stare să mi-o scot din cap.

Și m-au asediat femei frumoase,
Dar, să ridic privirea, mi-a fost greu,
Sunt ale altora, așa simt eu,
Și carnea lor cât de străin miroase.

Dar ce-aș putea să fac, în clipa tristă,
Când aș afla că ea nu mai există?

Rezumat extins la poezia Efortul de-a uita de Adrian Păunescu

„Efortul de-a uita” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, publicată pentru prima dată în volumul „Focul iubirii” în anul 1982. Poezia are ca temă dificultatea de a uita o persoană iubită și de a trece peste despărțire.

Poezia este împărțită în două strofe egale, fiecare cu câte 14 versuri. Versurile sunt scrise în rime încrucișate și sunt construite într-un stil simplu și accesibil, specific poeziei populare.

În prima strofă, poetul descrie senzația de gol și de durere pe care o simte după despărțirea de persoana iubită. El afirmă că încearcă să își găsească pacea interioară, dar nu poate uita iubirea pe care a simțit-o și nici nu poate să o înlocuiască cu altceva.

În a doua strofă, poetul își exprimă dorința de a putea uita și de a merge mai departe, dar recunoaște că efortul de a uita este extrem de dificil și că își dorește să își găsească puterea de a face acest lucru.

Poezia se încheie cu versurile „De tine, dragoste, încă mă doare / Efortul de-a uita e-un efort mare”, care exprimă în mod elocvent sentimentele puternice ale poetului și lipsa de speranță în ceea ce privește posibilitatea de a uita persoana iubită.

În general, „Efortul de-a uita” este o poezie emoționantă și introspectivă, care explorează tema universală a iubirii pierdute și a suferinței care o însoțește. Stilul simplu și accesibil al poeziei face ca aceasta să fie ușor de înțeles și de resimțit de către cititorii de toate vârstele și nivelele de educație.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.