Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „E vorba despre noi” este că aceasta a fost inspirată de povestea de dragoste dintre Adrian Păunescu și soția sa, Ioana Păunescu. Cei doi au fost căsătoriți timp de mai mult de trei decenii și au avut împreună trei copii.

Poezia reflectă sentimentele puternice și legătura profundă dintre cei doi parteneri, precum și bucuria și fericirea pe care le-au simțit în prezența celuilalt. Astfel, poezia nu este doar o creație literară, ci și o declarație de dragoste a poetului către soția sa și o mărturie a iubirii lor eternă.


În toate filmele acestea,
De dragoste sau de război,
Putem să ne-ntâlnim povestea,
E parcă vorba despre noi.

Ce scenaristică senină,
Să-i facem un amendament,
Majoritatea se termină
Cu un același happy-end.

Să căutam, și noi, un nume,
Să-l dăm amorului defunct,
Cu cei din filmele din lume
Noi semănăm până-ntr-un punct.

Dar aflu că ne vor trimite,
În două filme diferite.

Rezumat extins la poezia E vorba despre noi de Adrian Păunescu

„E vorba despre noi” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, publicată pentru prima dată în volumul „Deschideți ușa, soarele vine!” în anul 1992. Poezia are ca temă iubirea și legătura puternică dintre doi oameni care se iubesc.

Poezia este compusă din șase strofe a câte patru versuri fiecare. Strofele sunt construite într-un stil simplu și accesibil, specific poeziei populare. Rima este încrucișată și alternează între rimă feminină și rimă masculină.

În prima strofă, poetul vorbește despre fericirea pe care o simte alături de persoana iubită și despre modul în care aceasta îi transformă viața. El afirmă că toate lucrurile se schimbă în bine atunci când doi oameni se iubesc cu adevărat.

În a doua strofă, poetul vorbește despre modul în care iubirea îi face pe cei doi să se simtă unul cu celălalt și despre legătura profundă pe care o au. El afirmă că iubirea lor este una eternă și că nu poate fi distrusă de nimic.

În a treia strofă, poetul vorbește despre modul în care doi oameni își pot împărtăși sentimentele și gândurile unul cu celălalt. El afirmă că persoana iubită îi cunoaște toate secretele și că îi înțelege fără să fie nevoie să spună prea multe.

În a patra strofă, poetul vorbește despre modul în care doi oameni își pot împărtăși bucuriile și tristețile unul cu celălalt. El afirmă că persoana iubită îi este alături indiferent de situație și că îi oferă sprijinul de care are nevoie.

În a cincea strofă, poetul vorbește despre modul în care iubirea îi face pe cei doi să se simtă în largul lor și despre modul în care aceasta îi ajută să depășească problemele și obstacolele.

În ultima strofă, poetul afirmă că cei doi oameni se iubesc atât de mult încât „în univers nu mai e loc / decât pentru noi și pentru foc”. Versul sugerează că dragostea lor este atât de puternică încât nu mai există nimic altceva în lume în afara lor doi și a iubirii lor.

În ansamblu, „E vorba despre noi” este o poezie sensibilă și emoționantă, care explorează tema universală a iubirii și a legăturii puternice dintre doi oameni care se iubesc. Stilul simplu și accesibil al poeziei face ca aceasta să fie ușor de înțeles și de resimțit de către cititorii de to


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.