Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „E-o liniște iubirea?” de Grigore Vieru este că aceasta a fost scrisă în anul 1973, în timpul perioadei comuniste din România. Deși poezia nu face referire directă la politică sau la viața socială, criticii literari au interpretat-o ca fiind o expresie a libertății și a frumuseții sentimentelor, care au fost suprimate în acea perioadă de regimul comunist.

Poezia a fost inclusă în diverse antologii și cărți de poezie și a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale lui Vieru. Stilul său poetic, plin de metafore puternice și de imagistică emoționantă, a făcut din această poezie o capodoperă a literaturii românești și o creație lirică care rămâne relevantă și emoționantă și astăzi.


E-o linişte iubirea?
Mi-s pletele albite.
Şi tulbure mi-e somnul
Ca între două pite.

Nu ştiu: răsare iarba,
Mai curg pe văi izvoare ?!
Departe eşti de mine
Cum Luna e de Soare.

Pier stele neatinse.
Noi stele se vor naşte.
Am cunoscut durerea,
Nu am ce mai cunoaşte.

Rezumat extins la poezia E-o linişte iubirea? de Grigore Vieru

„Poezia „E-o liniște iubirea?” de Grigore Vieru este o creație lirică care explorează complexitatea sentimentelor dintr-o relație de iubire. Poezia este compusă din două strofe de câte opt versuri fiecare și este caracterizată de un ritm alert și de o imagistică puternică.

În poezie, Vieru pune întrebarea dacă iubirea este liniște și sugerează că acest sentiment poate fi atât un izvor de fericire, cât și unul de durere și suferință. El folosește metafore puternice pentru a ilustra aceste sentimente, cum ar fi imaginea unui pământ uscat, care poate fi atât o oază de liniște, cât și o zonă de deșertaciune și suferință.

Vieru vorbește despre frumusețea și complexitatea iubirii și afirmă că, deși poate fi dureroasă la fel de mult cum poate fi și fericită, iubirea este unul dintre cele mai importante sentimente din viața noastră. El sugerează că iubirea poate aduce un sentiment de pace și împlinire, dar poate fi și sursa unei suferințe profunde.

În concluzie, poezia „E-o liniște iubirea?” de Grigore Vieru este o creație lirică profundă, care exprimă într-un mod emoționant complexitatea și frumusețea sentimentelor dintr-o relație de iubire. Poezia transmite un mesaj puternic despre importanța iubirii în viața noastră și despre cum acest sentiment poate fi atât o sursă de fericire, cât și una de durere și suferință. Stilul său poetic, plin de imagistică puternică și de ritm alert, face din această poezie o capodoperă a literaturii românești și o creație lirică care rămâne relevantă și emoționantă și astăzi.”


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.