vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Dusu-s-a badița” de Vasile Alecsandri este că aceasta este inspirată de folclorul românesc și de tradițiile populare. Alecsandri a fost unul dintre cei mai importanți promotori ai culturii și a tradițiilor românești în secolul al XIX-lea, iar această poezie este un exemplu al preocupării sale pentru valorile și tradițiile populare.

De asemenea, poezia a fost adaptată în diferite formate artistice, precum piese de teatru, filme și cântece populare. Aceasta demonstrează popularitatea și influența poeziei asupra culturii și a artei populare românești.

Un alt fapt interesant este că poezia a fost scrisă de Alecsandri în perioada sa de tinerețe, înainte de a deveni unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori români. Poezia a fost inclusă ulterior în volumul său de poezii populare, intitulat „Doine și Lăcrimioare”, publicat în 1853, care a contribuit la popularitatea și reputația sa ca unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai literaturii românești.

În general, poezia „Dusu-s-a badița” este considerată una dintre cele mai importante poezii populare din cultura românească și un exemplu al preocupării lui Alecsandri pentru valorile și tradițiile populare.


Dusu-s-a bădiţa, dus
Pe valea Bistriţei-n sus.
El s-a dus ca să găsească,
Pofta lui să-şi împlinească,
Două vaci cu coarne largi
Şi copile care-s dragi,
Două oi ţigăi, bârsane
Şi copile năzdrăvane.
Dar el oricât ar umbla,
Ca mine nici c-a afla
Oiţică blândişoară
Şi nevastă bălăioară.

Rezumat extins la poezia Dusu-s-a badiţa de Vasile Alecsandri

„Dusu-s-a badița” este o poezie populară românească scrisă de Vasile Alecsandri. Poezia prezintă povestea unui băiat tânăr care fuge de acasă și se alătură unui grup de badiți. Aceasta explorează tema libertății și a căutării de sine într-o lume plină de dificultăți și de provocări.

Poezia începe cu o descriere a tânărului protagonist care, în ciuda îndemnurilor și a sfaturilor familiei și prietenilor, alege să părăsească casa și să meargă în căutarea libertății. În continuare, poezia prezintă aventurile tânărului alături de grupul de badiți și modul în care acesta se adaptează la viața din sălbăticie.

Cu toate acestea, tânărul începe să simtă dorul de casă și de persoanele dragi și decide să se întoarcă. Poezia subliniază tema căutării de sine și a valorilor adevărate, care depășesc plăcerile efemere ale aventurii și ale libertății absolute.

În final, tânărul se întoarce acasă și este primit cu brațele deschise de familia și de prietenii săi, subliniind faptul că întoarcerea la valorile adevărate este singurul mod de a găsi pacea interioară și de a trăi cu adevărat.

În concluzie, poezia „Dusu-s-a badița” de Vasile Alecsandri este o evocare poetică a căutării de sine și a libertății într-o lume plină de dificultăți și de provocări. Poezia subliniază faptul că adevărata libertate și pacea interioară pot fi găsite doar prin întoarcerea la valorile adevărate și prin recunoașterea importanței familiei și a prietenilor.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.