vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Dulce înger…” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost scrisă în timpul unei perioade dificile din viața poetului. În anul 1851, Vasile Alecsandri a pierdut o ființă dragă, prietena sa de suflet Maria Flondor, și această pierdere l-a marcat profund.

Poezia „Dulce înger…” este, astfel, un mod prin care poetul și-a exprimat durerea și suferința pe care le-a resimțit după pierderea prietenei sale. El a folosit poezia ca un mijloc de a face față durerii și de a găsi consolare în gândul că prietena sa a fost luată de un înger dulce și că va fi într-un loc mai bun.

De asemenea, este interesant de menționat faptul că poezia „Dulce înger…” este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate poezii ale lui Vasile Alecsandri. Ea a devenit un simbol al durerii și al pierderii în literatura română și este încă citită și apreciată de mulți oameni astăzi.


Dulce înger de blândeţe.,
Tu ce-n cale-mi vesel zbori,
Pe-ale mele tinereţe
Aruncând frumoase flori!
Mergi, sub alba-ţi aripioară
Să fereşti de soartă rea
Pe-a ta dulce surioară,
Pe Niniţa, draga mea!
 
Mergi să furi de printre stele
Un luceafăr luminos,
Şi pe fruntea scumpei mele
Să-l anini, cântând voios.
Mergi de-ntinde verzi covoare
Sub piciorul ei de crin.
Schimbă dorul meu în floare
Şi-l depune pe-al ei sân!
 
Mergi, pe aripi-ţi să se culce
Adormind încetişor,
Şi îngână-a ei somn dulce
Cu dulci visuri de amor!
Iar cu dânsa când prin lume
Vei zbura, înger iubit,
Ah! şopteşte-i al meu nume,
Spune-i dorul meu cumplit!

Rezumat extins la poezia Dulce înger… de Vasile Alecsandri

Poezia „Dulce înger…” de Vasile Alecsandri este o meditație poetică asupra morții și a durerii pierderii unei ființe dragi. Poezia își propune să ofere consolare și să exprime sentimentele profunde ale poetului față de pierderea cuiva drag.

Poezia începe cu o descriere poetică a îngerului care vine să ia sufletul ființei dragi și să-l conducă în lumea de dincolo. Poetul își exprimă dorința de a se uni cu sufletul persoanei dragi și de a se alătura lui în această nouă lume.

În continuare, poetul descrie durerea și suferința pierderii unei ființe dragi. El exprimă tristețea și disperarea sa și subliniază faptul că această pierdere a lăsat o goliciune și o singurătate profundă în inima sa.

În final, poetul își exprimă dorința de a fi el însuși condus în lumea de dincolo de același înger, atunci când va veni timpul. El subliniază faptul că moartea este o parte naturală a vieții și că trebuie să o acceptăm ca atare.

În concluzie, poezia „Dulce înger…” de Vasile Alecsandri este o meditație poetică asupra morții și a durerii pierderii unei ființe dragi. Prin intermediul poeziei, poetul își exprimă dorința de a se alătura sufletului persoanei dragi în lumea de dincolo și de a înțelege că moartea face parte din ciclul natural al vieții. Poezia oferă consolare și speranță, subliniind faptul că în ciuda durerii, viața continuă și trebuie să o acceptăm și să o prețuim.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.