Un fapt divers despre poezia „Drumul” de Grigore Vieru este acela că aceasta a fost interpretată de mai mulți artiști din Republica Moldova și România, în diferite genuri muzicale. Printre aceștia se numără interpreți precum Sofia Rotaru, Ion Suruceanu, Valentin Uzun, Lidia Botezatu, dar și formații precum Zdob și Zdub și TRIO. Această poezie a devenit un simbol al culturii și literaturii moldovenești și este recitată frecvent în evenimente culturale, recitaluri de poezie și în școli.
Caut, din Chişinău,
Drumul care-i mai scurt
Spre Ţară, spre Vatra
În care-am înviat din morţi.
El trece întreg şi cald, şi curat
Prin Huşi, prin inima ta.
Se ia Prutul, prietene,
Pe urmele paşilor tăi,
Atât de al său eşti!
Se iau paşii mei
După apele Prutului nostru –
Atât de al meu este!
Şi toată Ţara
E un pod peste Prut!
Rezumat extins la poezia Drumul de Grigore Vieru
Poezia „Drumul” de Grigore Vieru este o lucrare simbolica, cu o abordare metafizica si cu o viziune romantica a vietii. Autorul prezinta drumul vietii ca o calatorie cu multiple incercari si obstacole, insa totodata cu o lumina de speranta si cu sensul unei impliniri a destinului.
In primul vers al poeziei, autorul se adreseaza direct cititorului, intrebandu-l retoric „Stii tu cum e drumul?”. Acesta isi raspunde imediat prin prezentarea lui ca fiind plin de gropi si de praf, precum si cu ciresi infloriti de-o parte si de alta. Aceasta descriere poate fi interpretata ca fiind un simbol al vietii, cu toate experientele sale frumoase si dificile.
In continuare, autorul isi expune propriile sentimente si ganduri despre drumul vietii, afirmind ca „eu cred ca drumul nu-i lung, / Si nici scurt nu-i drumul meu” – semnificand faptul ca viata este o calatorie personala, cu propriile sale particularitati si lungimi. De asemenea, Grigore Vieru vorbeste despre intalnirea cu alti calatori pe acest drum, precum si despre cum acestia ne pot influenta propriul parcurs.
In finalul poeziei, autorul face o afirmatie puternica, sustinand ca „Drumul meu e drumul meu, / Si-apoi vine altul nou” – subliniind astfel ideea ca fiecare calator are propriul sau destin si trebuie sa-si urmeze propriile vise si aspiratii.
In ansamblu, poezia „Drumul” de Grigore Vieru este o reflectare profunda asupra vietii si a drumului personal pe care fiecare dintre noi trebuie sa-l parcurga. Este o lucrare plina de metafore si simboluri, care inspira si provoaca la reflectie, si care ne aminteste ca orice obstacol poate fi depasit cu curaj si perseverenta.
Informatii aditionale despre Grigore Vieru
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.
Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.