Adrian-paunescu

Adrian Păunescu este considerat unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului XX. El a fost și un om politic și un publicist, dar poezia a fost întotdeauna pasiunea sa principală. În poezia „Drumul”, Păunescu exprimă o stare de neliniște și de căutare a unui sens în viață, prin intermediul simbolismului puternic prezent în versuri. Această poezie a fost interpretată de-a lungul timpului în mai multe moduri și a fost supusă criticilor, dar rămâne una dintre cele mai cunoscute creații ale lui Păunescu.


Pe drum, tot pe drum,
Odiseea s-a-ntîmplat
Oricînd şi oricum,
Asta-i adevărat.
La Itaca-i Penelopa,
Vino grabnic, Odiseu,
Nu mai rătăci pe mare
Că şi ei îi este greu.

Că din toate câte sunt
Pe ocean şi pe pămînt,
Ori în galerii de diamant,
Ţărmul n-are niciun haz,
Sedentar, nu eşti viteaz,
Numai drumul e interesant.

Ce dor! vai, ce dor!
Îi era lui Odiseu,
Mulţi nasc şi mulţi mor,
El pe drumuri tot mereu.
Dar ceva-l ţinea pe mare,
Vlăguit, bătrân şi stors,
Nu putea fără Itaca,
Însă nu s-ar mai fi-ntors.

Cândva, într-o zi,
După drumul lui enorm,
El, brusc, se trezi
Că ajunge iar la ţărm.
Prima zi şi prima noapte
Au mai fost cum au mai fost,
Dar de plictiseală-acasă
Odiseu se simte prost.

Acum cei doi soţi
Nici nu sunt şi nici nu pier,
Au pică pe toţi
Şi îl cheamă pe Homer
Să-i şoptească Odiseea
Şi s-o scrie el cum vrea,
Că din toată lupta lumii,
Plictiseala-i cea mai grea.

Rezumat extins la poezia Drumul de Adrian Păunescu

Poezia „Drumul” a lui Adrian Păunescu este un poem lung, structurat în strofe și versuri, în care autorul reflectă asupra existenței umane și a căutării unui sens în viață.

Prima strofă îl prezintă pe autor pornind într-o călătorie pe drumul vieții, care este presărat cu obstacole și momente dificile. În următoarele strofe, el reflectă asupra unei serii de dileme, cum ar fi sensul vieții, existența lui Dumnezeu, fericirea și iubirea. El se întreabă dacă există o cale unică de a ajunge la aceste lucruri sau dacă fiecare om trebuie să-și găsească propria cale.

Poezia continuă cu evocarea unor imagini din viața de zi cu zi, cum ar fi străzile orașului, zgomotul și agitația. Autorul reflectă asupra impactului acestor lucruri asupra vieții și asupra faptului că oamenii trebuie să găsească un mod de a face față la tot ceea ce îi înconjoară.

În ultima strofă, autorul revine la imaginea drumului, exprimându-și încrederea că va găsi calea sa în viață, indiferent de obstacolele care îi apar în cale. El concluzionează că viața este un dar prețios și că trebuie să ne bucurăm de fiecare clipă a ei.

Poezia „Drumul” este o meditație profundă și filozofică asupra vieții și a căutării unui sens în ea, reflectând asupra dilemelor și problemelor cu care se confruntă fiecare individ.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.