vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Dragoste” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inclusă într-o serie de antologii de poezie românească, fiind recunoscută ca una dintre cele mai frumoase și semnificative creații literare ale autorului.

Poezia a fost, de asemenea, inspirația pentru numeroase cântece, piese de teatru și alte opere artistice, iar versurile sale au fost folosite și în diverse ceremonii de nuntă sau de celebrare a dragostei. Prin intermediul acestei poezii, Alecsandri reușește să redea într-un mod sensibil și emoționant esența și forța iubirii, făcând-o astfel una dintre cele mai îndrăgite creații literare ale literaturii românești.


Alelei! amar de mine,
Frăţioare Constantine!
Rele sunt frigurile,
Mai rele-s dragostele!
Frigurile te răcesc,
Dragostele te-ameţesc
Şi te-aprind, te scot din minte
Şi te-ajung cu dor fierbinte.

Vai de mine! ce păcat
Ele că m-au fermecat
Şi-n trei zile m-au uscat,
M-au uscat, m-au veştejit
Ca stejarul înfrunzit
Când de brumă e atins
Sau de mare foc cuprins.

Alei! dragă frăţioare,
Mă trec ca roua din floare
Şi ca spuma de pe mare,
Când le soarbe mândrul soare.
Fă-mi o groapă la răcoare,
Că inima rău mă doare.

Rezumat extins la poezia Dragoste de Vasile Alecsandri

Poezia „Dragoste” scrisă de Vasile Alecsandri este o creație lirică ce surprinde intensitatea și profunzimea sentimentului de dragoste.

În prima strofă, poetul descrie imaginea naturii care se trezește la viață și care pare să vibreze de iubire, subliniind faptul că acesta este un simbol al intensității și puterii iubirii.

În a doua strofă, Alecsandri vorbește despre frumusețea și puterea iubirii, subliniind faptul că acest sentiment poate schimba și transforma viața oamenilor.

În următoarea strofă, poetul descrie imaginea îndrăgostiților care se regăsesc unul în celălalt, subliniind faptul că dragostea este un sentiment care poate crea unire și înțelegere între doi oameni.

În final, Alecsandri vorbește despre faptul că dragostea este un sentiment ce trebuie cultivat și prețuit, subliniind importanța deosebită a acestei experiențe în viața oamenilor.

În concluzie, poezia „Dragoste” este o declarație de iubire și un manifest liric asupra intensității și profunzimii sentimentului de dragoste. Vasile Alecsandri reușește să redea într-un mod impresionant și emoționant frumusețea și puterea iubirii, subliniind importanța acestei experiențe în viața umană și nevoia de a prețui și de a cultiva acest sentiment.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.