alecu-donici

Una dintre curiozitățile legate de fabula „Două mance şi un copil” este legată de interpretarea morală a mesajului. În timp ce unii consideră fabula ca fiind o alegorie despre egoism și dispreț față de cei mai slabi, alții o interpretează ca o critică la adresa stereotipurilor sociale și a discriminării bazate pe aspectul fizic. De asemenea, fabula a fost interpretată și ca o metaforă pentru modul în care oamenii își percep valorile personale în funcție de felul în care sunt percepuți de către ceilalți.


În vremile trecute o jupâneasă mare
Născu un făt-frumos.
Copilul cât se poate era de sănătos;
Dar pentru ca să aibă mai bună căutare,
Cucoana două mance pe lângă dâns’ ţinea

Şi singură-l hrănea.
Cu astfel de mijloace credea pe-atunci oricare
Că pruncul va ajunge un urieş sub soare.
El însă deodată trăia mai mult sugând,
Căci mancele şi muma mi-l îndopau pe rând,
Încât după o vreme aşa îl ghiftuise,
Că copilaşul gingaş de tot se bolnăvise.
Mai-mai era să moară, dar soarta l-au scutit.
Iar într-o zi când muma de-acasă au lipsit,
Lăsând femei şi mance de cuconaş să cate,
Ca prin un farmec ele se-mprăştiară toate,
Şi, rămânând copilul în leagăn singurel,

Se răsturnă din el…
Chiu, ţipete prin casă se auzeau de-ndată.
Boierul, supărat,
Veni să vază singur pe prunc cu capul spart.
El într-o plecare pe gânduri afundat,
Rosti aşa cuvinte: „Că mance de prisos,
Oricum, şi-n orice stare, n-aduc vreun folos”.

Rezumat extins la fabula Două mance şi un copil de Alecu Donici

Fabula „Două mance şi un copil” de Alecu Donici este o poveste despre doi părinți iubitori care își pierd copilul în timpul unei expediții în munți și sunt nevoiți să se descurce singuri în viață.

Povestea începe cu un cuplu fericit, care trăiește în armonie într-un sat liniștit. Însă, într-o zi, părinții sunt nevoiți să meargă în munți pentru a-și căuta oile dispărute și iau cu ei copilul. În timpul căutărilor, copilul se rătăcește și este găsit mort de doi mânți săraci.

Părinții sunt devastati de durere și își pierd și averea din cauza îngrijirii copilului în timpul căutărilor. Ei ajung să trăiască în sărăcie, dar sunt ajutați de mânțele care îi iubesc și îi protejează. La sfârșitul poveștii, părinții își dau seama că adevărata bogăție constă în iubirea și ajutorul prietenilor adevărați.

Această fabulă transmite o puternică lecție despre compasiune, empatie și încredere, subliniind importanța relațiilor umane în fața bogăției materiale.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.