vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Dorul II” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost scrisă în anul 1865, la aproape 20 de ani după poezia „Dorul”, care a fost publicată pentru prima oară în volumul „Doine și Lăcrimioare” în 1845. Poezia „Dorul” a avut un mare succes în rândul publicului și a fost recunoscută ca o capodoperă a poeziei romantice românești, motiv pentru care Alecsandri a decis să scrie o continuare a acesteia.

De asemenea, poezia „Dorul II” a fost scrisă într-o perioadă dificilă din viața lui Alecsandri, când acesta a fost supus la numeroase critici și atacuri din partea unor membri ai societății literare din acea perioadă. Această poezie a fost considerată de către unii critici ca fiind o apărare a stilului său de scriere și a valorilor romantice pe care le promova.

În plus, poezia „Dorul II” a inspirat numeroase alte poezii și creații literare, atât în limba română, cât și în alte limbi. În special, poezia a fost o sursă de inspirație pentru poeții simboliști și moderniști din România, care au explorat aceleași teme ale dorului și ale nostalgiei în creațiile lor.


Frunză verde mărăcine,
Nimic se prinde de mine!
De când dorul m-a lovit
Minţile mi-au rătăcit;
De când dorul m-a cuprins,
Sufletul mi s-a aprins!
Sui în deal, cobor în vale
Şi-mi pierd ziua tot pe cale;
Valea sui, dealul cobor,
Îmi trec viaţa tot cu dor.
Puiculiţă, floare-n gură!
Când te văd în bătătură
Îmi uit plugu-n arătură
Sapa înfiptă-n curătură,
Şi las boii ca să pască,
Plugul să se ruginească
Şi sapa să putrezească.
Alei! puico, dac-ai vrea,
Patru pluguri aş dura,
Ţara-ntreagă aş ara.
Graiul dulce de muiere
Varsă-n suflet mângâiere
Şi dă omului putere
Ca să facă tot pe vrere.
Dar nu vrei, sărman de eu!
Şi eu mor de dorul tău!

Rezumat extins la poezia Dorul II de Vasile Alecsandri

Poezia „Dorul II” de Vasile Alecsandri este o continuare a poeziei „Dorul”, scrisă tot de poetul român, în care se continuă meditația asupra sentimentului de dor și a nostalgia pentru locurile natale. Poezia „Dorul II” este împărțită în patru strofe de câte patru versuri fiecare.

În prima strofă, Alecsandri își exprimă dorul pentru casa părintească și pentru copilăria petrecută în acel loc. El își amintește de locurile familiare și de întâmplările din tinerețe, sugerând că aceste amintiri îi umplu inima de melancolie.

În a doua strofă, Alecsandri se plânge de faptul că a fost nevoit să părăsească locurile natale și să plece într-un alt colț de țară sau poate chiar peste hotare. El își amintește de priveliștile frumoase din zonă, de munții înalți și de râurile cristaline și se gândește cu tristețe la faptul că nu mai poate să le vadă acum.

În a treia strofă, Alecsandri exprimă dorul pentru oamenii pe care i-a lăsat în urmă. El se gândește la prietenii săi, la vecinii săi și la toți cei pe care i-a iubit și care încă trăiesc în acele locuri. El se întreabă cum o mai duc ei acum și își dorește să fie alături de ei.

În ultima strofă, Alecsandri se gândește la moarte și la faptul că toți oamenii sunt condamnați să moară. El își exprimă dorul pentru acea zi când va ajunge acasă, într-un loc fără de durere și suferință, unde se va odihni în veci. El se gândește la acele locuri în care a trăit și la oamenii pe care i-a iubit și speră că, după moarte, se va reîntâlni cu ei într-un loc fără de dor și suferință.

În concluzie, poezia „Dorul II” de Vasile Alecsandri este o meditație profundă asupra sentimentului de dor și a nostalgia pentru locurile natale, care subliniază faptul că aceste amintiri sunt întotdeauna vii în inimile noastre, indiferent de cât timp a trecut. Poezia exprimă, de asemenea, speranța că, după moarte, vom ajunge acasă, într-un loc fără de suferință și durere, unde ne vom reîntâlni cu cei dragi.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.

Ce influenta a avut poezia Dorul II de Vasile Alecsandri

Poezia „Dorul II” de Vasile Alecsandri a avut o influență semnificativă în literatura română și a fost apreciată pentru expresia profundă a dorului și a iubirii pentru țară. Impactul său include:

  1. Promovarea sentimentului național: Poezia exprimă puternic dorul pentru țară și pentru peisajele românești, contribuind la dezvoltarea sentimentului național și la consolidarea conștiinței identității românești.
  2. Inspirarea altor poeți și scriitori: Versurile lui Alecsandri au inspirat alți poeți și scriitori să exploreze teme similare în creațiile lor și să abordeze subiectul dorului și al iubirii pentru țară.
  3. Popularitate în cultura românească: Poezia este studiată în școli și este cunoscută de majoritatea românilor, devenind parte integrantă a culturii literare românești.
  4. Crearea unui limbaj poetic distinct: Stilul poetic și limbajul utilizat în poezia „Dorul II” au influențat dezvoltarea limbajului poetic românesc și au rămas în memoria culturală colectivă.

În concluzie, „Dorul II” de Vasile Alecsandri a avut un impact semnificativ prin promovarea sentimentului național și a iubirii pentru țară, devenind o operă literară iconică în literatura română și continuând să influențeze cititorii și scriitorii de-a lungul generațiilor.