vasile-alecsandri

Un fapt divers interesant despre poezia „Dorul de ţară” de Vasile Alecsandri este acela că aceasta a fost inspirată de propria experiență a poetului ca fiu de boier moldovean. Alecsandri a crescut într-un mediu privilegiat, dar a fost profund legat de tradițiile și peisajele Moldovei, iar această legătură se reflectă în multe dintre poeziile sale. Poezia „Dorul de ţară” este o expresie profundă a acestei legături și a sentimentului de dor și nostalgie pe care Alecsandri l-a simțit atunci când a fost departe de casă.

Deși poezia este inspirată de experiențele personale ale poetului, mesajul său universal despre legăturile noastre cu pământul nostru natal și cu identitatea noastră culturală rămâne actual și astăzi. Este interesant de observat cum această poezie a devenit un simbol al identității culturale moldovenești și românești, făcând din Alecsandri unul dintre cei mai importanți poeți și dramaturgi ai literaturii române.


Plânge-mă, mamă, cu dor
Că ţi-am fost voinic fecior
Şi de grijă ţi-am purtat,
Ogorul ţi l-am lucrat,
Iar de când m-am cătănit,
Viaţa mi s-a otrăvit
Că tânjesc în ţări străine
Şi tot plâng gândind la tine.
Mult mi-e dor, mămucă, dor
De cel codru frăţior
Şi de stâna cea cu oi
Şi de cântec de cimpoi!
Mult mi-e dor, mămuca mea,
De cea mândră viorea
Care mă iubeam cu ea!
Mult mi-e dorul ne-mpăcat,
Şi mă-ndeamnă la păcat,
Să mă las de cătănie
Şi să fug la ciobănie,
Orice-a fi cu mine, fie.

Rezumat extins la poezia Dorul de ţară de Vasile Alecsandri

„Dorul de ţară” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai importanți poeți și dramaturgi români din secolul al XIX-lea. Poezia este o meditație poetică asupra sentimentului de dor și a legăturii strânse pe care oamenii o au cu pământul lor natal.

Poezia începe cu o descriere a unui om care se simte nefericit și trist, dar care nu poate explica de ce se simte așa. În continuare, poetul sugerează că acest om este cuprins de dorul de țară, de dorul de locul natal și de amintirile frumoase legate de copilărie.

În poezie se întâlnește o descriere poetică a peisajelor și obiceiurilor tradiționale din România, sugerând legătura profundă pe care oamenii o au cu pământul lor natal. Alecsandri subliniază frumusețea naturii și a tradițiilor, sugerând că acestea fac parte din identitatea noastră și ne leagă de locul în care ne-am născut.

Poezia continuă cu o descriere poetică a durității vieții în orașe, care este comparată cu frumusețea și liniștea din mediul rural. Alecsandri sugerează că orașele sunt pline de zgomot și agitație, iar oamenii trăiesc în condiții grele și stresante. În schimb, mediul rural este mai liniștit și mai frumos, iar oamenii trăiesc în armonie cu natura și cu tradițiile lor.

În final, poetul sugerează că dorul de țară este un sentiment natural și că este important să ne păstrăm legătura cu pământul nostru natal. El exprimă dorința de a se întoarce acasă și de a se bucura din nou de frumusețea naturii și de tradițiile locale.

În concluzie, poezia „Dorul de ţară” de Vasile Alecsandri este o meditație poetică asupra legăturii strânse pe care oamenii o au cu pământul lor natal și a sentimentului de dor pe care îl simțim atunci când suntem departe de casă. Poezia subliniază importanța de a ne păstra legătura cu identitatea noastră culturală și cu tradițiile noastre, precum și de a ne întoarce acasă pentru a ne reînnoi aceste legături. Mesajul său universal despre importanța de a ne conecta cu rădăcinile noastre culturale rămâne actual și astăzi, făcând din această poezie o creație profundă și emoționantă a lui Alecsandri.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.